FOTO: HDZ i Županija predstavili projekt zaštite Doca od poplava

Županijska lučka uprava predstavila je danas idejno rješenje projekta zaštite Doca od poplava koji je izradila splitska tvrtka Obala d.o.o., za što je izdvojila 60 tisuća kuna. Rješenje ovog gorućeg problema za Dolačane i grad Šibenik prezentirano je kao ‘projekt Šibensko-kninske županije, Županijske lučke uprave i budućeg šibenskog gradonačelnika dr. Željka Burića’. Na opasku novinara kako je moguće da  projekt financira ŽLU, a potom ga kao svoj predizborni projekt prezentira HDZ-ov kandidat za gradonačelnika i nije li to kršenje izbornog zakonodavstva, župan i predsjednik GO HDZ-a Goran Pauk odgovara:

-Zvalo se to kršenje izbornog zakonodavstva, to je život. Uvjeravam vas da je način financiranja legalan.

PROŠIRENJE RIVE, DIZANJE ZIDA…

hdz5

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika dr. Željko Burić naglasio je kako on, za razliku od svojih oponenata na čelu aktualne gradske administracije, ima rješenje za dugotrajni problem u Docu.

-Ovaj projekt oživjet će staru gradsku jezgru te će ga, kada se prikupi potpuna dokumentacija, podržati bilo koji europski fond – poručio je Burić.

Projektant i direktor tvrtke Obala Ivica Galasso obrazložio je na koji bi se način prodiranje mora trebalo zaustaviti. Objasnio je kako će se podići na visinu od 1,4 metra sporni dio šibenske rive od kafića Domald do Vesla te će se riva proširiti za oko tri metra. Također, izgradit će se čelični mikropiloti, odnosno postavit će se 25 centimetara debele cijevi u nasip.

hdz6

-Bez radikalnih poteza i ne dovodeći u pitanje staru gradsku jezgru na taj način uredit će se i omogućiti pješački i kolni promet, proširenjem rive dobit će se veća dubina za prihvat jahti i brodova, napravit će se šetnica za iskrcaj nautičara – kazao je Galasso čija je tvrtka 50-ih godina također uređivala šibensku rivu pa mu je, otkrio je danas, dokumentacija iz tog vremena uvelike olakšala rad na ovom projektu.

SANACIJA OBORINSKIH VODA

hdz4

Uz građevinske zahvate, projektom je predviđena sanacija oborinskih voda izgradnjom paralelnog kolektora koji bi te vode ispuštao prema moru.

Na pitanje koliko bi čitav projekt mogao koštati, Galasso je predvidio cifru od 15 milijuna kuna što, naglasio je, nije mnogo s obzirom koliko bi dugoročno problema projekt trebao riješiti. Novinare je danas zanimalo je li Šibensko-kninska županija i ŽLU ovaj projekt prezentirala aktualnoj Kukuriku gradskoj vlasti, na što je ravnatelj ŽLU Željko Dulibić odgovorio:

-Kako da nudimo projekt nekome  tko je u više navrata izjavio kako je problem poplava u Docu nerješiv – kazao je.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.