VIDEO/FOTO: Izbio požar na pumpi kod mula Krke, 14 ozlijeđenih, ima i mrtvih

Ne bojte se, bila je to samo vježba, upriličena povodom Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, koji se cijeli dan obilježava u Šibeniku.

Zamislite katastrofalan scenarij, da zaista dođe do požara na INA- oj benzinskoj crpki kod mula Krke. Radi se o samom centru grada, goriva u spremnicima je puno, a postoji i velika mogućnost da ono, ako već ne eksplodira, iscuri u more i prouzroči velika onečišćenja. Srećom, tu su oni koji uvijek paze na sigurnost građana, vatrogasci, policajci, pripadnici Crvenog križa i Hrvatske gorske spašavanja, koji u ovakvim situacijama katastrofe uvijek prvi dolaze na teren.

 VATRA ZAHVATILA BROČ

dan civilne zastite hitna pomoc7

dan civilne zastite hitna pomoc1

Baš djelovanje tih požrtvovanih ljudi pokazala je današnja vježba organizirana povodom Dana civilne zaštite, koji se ove godine obilježava upravo u Šibeniku.

– Dakle, razvoj događanja ide ovako. Došlo je do požara na benzinskoj crpki, a vatra je ubrzo zahvatila i brzi brod ‘Broč’ vezan u neposrednoj blizini. Kapetan odmah isplovljava s brodom u požaru, da se vatra ne bi proširila na obližnja parkirana vozila, a i lakše je vatrogasnom remorkeru gasiti ga na moru, nego li na vezu. Na teren prve stižu specijalne vatrogasne postrojbe, koje nastoje ugasiti požar na pumpi, a morem stiže i eko- brod, koji postavlja zaštitnu branu, da benzin ne bi zahvatio veći dio morske površine, branom je zagađenje zaustavljeno i lokalizirano. Tako da je dio posla oko gašenja na kopnu već napravljen, ali Broč je u velikom plamenu, te na njemu imamo 14 ozlijeđenih, a ima i mrtvih. Tu nastupamo mi iz Crvenog križa i HGSS. Oni organiziraju prebacivanje ranjenih do punkta na kojem ćemo im pružiti prvu pomoć. I to je to, vježbom se htjelo približiti ljudima što se sve radi u slučaju ovakvih nesreća, kao i pokazati im da netko pazi na njih- rekla nam je Lina Gregov, voditeljica zdravstvenih djelatnosti pri šibenskom Crvenom križu.

dan civilne zastite hitna pomoc

dan civilne zastite hitna pomoc4

dan civilne zastite hitna pomoc6

Sudeći po odazivu Šibenčana i interesu koji su pokazali za događanja na rivi, vježba je u potpunosti uspjela. Okupio se velik broj građana, ali i male djece iz osnovnih škola i vrtića, koji su širom otvorenih očiju gledali što se to dešava. Osobito efektan bio je crveni dim iz dimnih kutija koje su vatrogasci otvorili da i vizualno dočaraju atmosferu, a bogami, osjetila se i u nosu, dim nije bio baš ugodnog mirisa. Jedino što je pokazivalo da se ipak radi o vježbi, a ne o pravoj katastrofi, su gledatelji, koji su skupa s vatrogascima trčali od punkta do punkta.

 RONIOCI, SPASIOCI, VATROGASCI

dan civilne zastite hitna pomoc2

dan civilne zastite hitna pomoc5

Osobita atrakcija za najmlađe bila su i dva potražna psa HGSS- a, iskusna mješanka njemačkog i hrvatskog ovčara Beta, te šestomjesečni početnik slikovitog imena Jar Jar Binks.

Na rivi su bili i spasioci, ronioci, policajci, specijalci, planinari, svi oni koje su u sličnim situacijama izlažu riziku da pomognu drugima. Cijelo područje nadlijetao je kanader, a i pokazao u neposrednoj blizini rive kako se puni vodom. I mora se priznati da je sve to skupa izgledalo poprilično impresivno.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=C2j9Z4-72WM[/youtube]

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.