FOTO: IZLOŽBA I.: Seneka Šibeniku:’Možda je ovo moja posljednja izložba’

Obilježavajući kulturnu manifestaciju Mjesec hrvatske knjige,  šibenska Gradska knjižnica ‘Juraj Šižgorić’ počastila je sugrađane s dvije iznimno vrijedne izložbe.  Vrijednost kulturnog programa koji se danas sredinom dana odvijao u Knjižnici, prepoznala je i stanovita Šibenčanka. Ta je gospođa svoje vrijeme na poslu rezervirano za pauzu,  umjestno negdje na kavi, odlučila provesti u knjižnici zajedno s pripadnicim šibenskog kulturnog kruga čiji su nedjeljiv dio ovih dana i mladi splitski glumci koje gledamo u predstavi ‘Arhimedov zakon’ u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, Pere Eranović i Bojan Brajčić.

-S obzirom na imena naših gostiju, slobodno možemo reći da je ovo središnji događaj našeg programa  – rekao je ravnatelj Knjižnice, Vilijam Lakić, prilikom otvorenja prve izložbe.

HOĆEMO JOŠ!

Prva na redu bila je izložba ulja na platnu i slika priznatog hrvatskog akademskog slikara, scenografa, scenariste, filmskog i TV-redatelja i autora nekoliko romana, Željka Senečića kojemu ovo nije prvi put da gostuje u Krešimirovom gradu.

-Da sam ja to sve čuo o nekom drugom,  bio bih siguran da je taj netko prevarant.  Jer netko tko piše, pa slika, pa scenografira, pa režira, vjerojatno, ne zna ništa od toga i imao bih pravo. Drago mi je da sam tu sa slikama u Šibeniku. U godinama sam kad mi je sve već posljednje.  Možda je ovo čak i moja posljednja izložba, bilo bi mi to još draže – priznao je autor prilikom otvorenja izložbe umjetničkih radova s potpisom ‘Seneke’  među kojima se našlo mjesta našlo za šibensku katedralu sv. Jakova,  detalje otoka Zlarina.

izlozba zeljko senecic7

Likovni umjetnik čiji se radovi mogu pogledati u galerijskom prostoru Gradske knjižnice, održao je više od 120 samostalnih izložbi diljem Lijepe Naše i u inozemstvu. Dobitnik je Grand Prixa za slikarstvo na Salonu nacija u Parizu 1984. godine, četiri Arene u Puli, na festivalima u Bledu i Portorožu, nagrada ‘Gavella’ i ‘Vladimir Nazor’.  Autor je nekoliko scenarija za TV serije i filove, scenograf je stotinjak igranih filmova inozemnih i domaćih. Radio je scenografiju za kazališne predstave …

Sve to i mnogo više je Senečić za kojeg će proslavljeni zlarinski književnik Mladen Bjažić pri kraju otvorenja izložbe uzviknuti:’Hoćemo još!’

Osim likovnih radova s potpisom Seneke, u Gradsk knjižnici ‘Juraj Šižgorić’ moći će se pogledati i njegovi filmski uradci. I to već ove srijede, 13. Studenog, kada će se u multimedijalnoj dvorani prikazati filmovi posvećeni Miroslavu Krleži, u režiji Željka Senečića. Spomenimo da je riječ o filmovima koje je autor darovao šibenskoj Knjižnici čime je njen fundus bogatiji za još jedno vrijedno umjetničko ime.

izlozba zeljko senecic1

izlozba zeljko senecic4 izlozba zeljko senecic6

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.