FOTO IZLOŽBA: ‘Međunarodni fotografski doživljaj baštine’ u studiju galerije sv. Krševana

U nedjelju, 19. listopada, u galeriji sv. Krševana otvorena je međunarodna izložba fotografija pod nazivom ‘Međunarodni fotografski doživljaj baštine’. Organizator, Hrvatski fotosavez i suorganizator Foto klub Šibenik, ove godine po sedamnaesti put priređuje ovu izložbu, a Šibenik je uz Zagreb i prvi grad u kojemu je izložba postavljena.
-Izložba je rezultat opsežne programske aktivnosti namijenjene mladima do 21 godine starosti, koja je započela 1996. na inicijativu Ministarstva kulture Katalonije i kojoj se svake godine pridružuje sve veći broj ne samo europskih zemalja i pokrajina – kazala je na otvorenju gospođa Zlata Medak ispred Hrvatskog foto saveza.

izlozba222
-Hrvatska se u ovaj projekt uključila gotovo na samom početku i do prije nekoliko godina imali smo pravo poslati samo dva naša predstavnika. Kako se s godinama povećavalo zanimanje za ovaj natječaj tako smo dobivali sve više fotografija vrhunske kvalitete i sada se možemo pohvaliti sa čak osam naših autora –kazala je Medak.
Između osam hrvatskih autora, po drugi put od kada se organizira ‘Međunarodni fotografski doživljaj baštine’, Šibenik ima svoju predstavnicu. Nakon što je prije dvije godine Hrvatsku i Šibenik svojom fotografijom predstavljala Kata Krnčević, ove godine ta čast pripala je dvanaestogodišnjoj Niki Bolčević, učenici 6. razreda OŠ ‘Jurja Šižgorića’ fotografijom Spilje Gospe Lurdske ispred Samostana sv. Lovre u Šibeniku.
-Nisam očekivala da će se slika nekome baš toliko svidjeti, ali naša učiteljica s kojom smo išli po gradu i slikavali rekla nam je da će naše slike biti poslane na ovaj natječaj – kaže Nika.
Paralelno sa izložbom u Šibeniku fotografije su postavljene i u ostalim zemljama/pokrajnama koje na izložbi imaju svoje predstavnike, a nakon Šibenika izložba putuje u Valpovo, Vinkovce, Bjelovar i na otok Brač.
Kažimo na kraju kako u ovogodišnjem, 19. izdanju Međunarodnog fotografskog doživljaja baštine sudjeluje 19 zemalja/pokrajina iz Europe, Amerike i Afrike: Andora, Austrija, Belgija/Bruxelles, Češka Republika, Hrvatska, Kanada/Quebec, Makedonija, Malta, Poljska, Portugal, Slovačka, Španjolska /Aragon, Baskija, Katalonija/, Švicarska, Tunis /Tunis, Susa/, Ujedinjeno Kraljevstvo/Škotska i Urugvaj.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.