FOTO: JEDINA U ŠIBENIKU: Upoznajte Petru, buduću automehaničarku

Podjela na muška i ženska zanimanja postoji i u moderno doba, pa je tako i dalje neobično vidjeti muškarca kao ‘tetu u vrtiću’ ili ženu da vozi tramvaj. Muška babica? Ma daj, komentirat će neki, ali 21. stoljeće je za razbijanje predrasuda pa zašto ne bi imali ‘babca’ ili damu koja popravlja automobile? Nema razloga.

Petra Tomić, učenica Industrijsko –obrtničke škole u Šibeniku, smjer automehatroničar, jedina je pripadnica ‘nježnijeg spola’ u svojem razredu.

automehanicar petra 6 050216

automehanicar petra 1 050216

-Moji su se bavili prijevozom, imali smo kamione i time sam okružena od malih nogu. To mi se svidjelo i po završetku osnovnoškolskog obrazovanja odlučila sam upisati ovo. Jedina sam cura na ovome smjeru, a i generalno na drugim smjerovima prevladavaju muški, ali meni je u razredu odlično. Iako sam okružena samo s muškima, mislim da je to možda čak i bolje – smije se Petra, petnaestogodišnjakinja iz Siverića.

automehanicar petra 7 050216

Petra se odlično uklopila u društvo, ali kada se prvi dan pojavila u školi izazvala je čuđenje među kolegama. To nije dugo trajalo i Petra je od samog početka ravnopravna s njima. Osim na tjelesnom gdje joj profesor ipak malo ‘progleda kroz prste’ s jednostavnijim vježbama.

automehanicar petra 2 050216

automehanicar petra 3 050216

automehanicar petra 4 050216

-Kada sam svojima doma rekla što bih upisala, u početku su me odgovarali i govorili zašto ne izaberem neko žensko zanimanje, frizere ili kozmetičare. Ja se nisam dala jer ovo je nešto što sam htjela i nisam požalila. Sad su mi najveća podrška. Ista reakcija je bila i među prijateljima, svi su se čudili što ću jedina ženska među muškima. Ali moje je bilo ‘ja to hoću i gotovo’ – objašnjava Petra.

Sama priča s upisima je isto bila zanimljiva budući da je riječ o e-upisima i u školi su se svi mislili dolazi li im Petra ili Petar Tomić.

Računalne pogreške nije bilo i Petra se pojavila na vratima zbornice.

-Svima je bilo drago jer neobično je da cure biraju ova zanimanja. Koliko znam, na mom smjeru godinama su bili isključivo muški, a trenutno u mojoj generaciji ima nas tek nekoliko cura raspoređenih po smjerovima. Mislim da su tri ili četiri cure na smjeru vodoinstalatera – opisuje situaciju u školi gdje su dame uistinu ‘blažene među muškarcima.

automehanicar petra 8 050216

Petra je dva dana u tjednu na praksi koju odrađuje u autoservisu  Šarić u Drnišu.

-Njima sam posebno zahvalna jer su me oni jedini primili. Kada sam tražila praksu na dosta mjesta su mi samo htjeli dati potpis bez da dolazim – priča Petra koja svoje zanimanje istinski voli, a čini se da su to prepoznale i buduće mušterije.

automehanicar petra 5 050216

Koliko god slušali komentare na račun žena i automobila, pa čak i od samih žena, postoje one koje ruše predrasude. A mušterije to prepoznaju.

-Veliki broj mušterija s kojima sam se susrela na praksi kaže da će dolaziti u moju radnju kada je jednog dana otvorim. Svi računaju da će ženska osoba imati više osjećaja, da će to bolje odraditi.

Krajem ožujka Petra i još osam učenika putuju na dva tjedna u Španjolsku na natjecanje zajedno s E –buggyjem, elektičnim automobilom koji su sami sastavili otpočetka do kraja.

-Dobili smo zadatak sastaviti električni automobil, potpuno sami. Na natjecanje u Španjolsku putuju učenici još nekolicine škola iz Hrvatske i nadam se dobrom uspjehu – priča nam ova polaznica drugog razreda kojoj ‘picavanja’ nema jer kad si jedina cura u razredu ne možeš proći nezamijećeno.

To i nije neki problem za simpatičnu Petru jer ona u školu i na praksu ide s guštom.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.