FOTO: Kamena Vučedolska golubica za stradale kornatske heroje

Malonogometnim turnirom “Ovo nije kraj” danas započinje obilježavanje sedme godišnjice Kornatske tragedije.
U subotu će iz Vodica u ranim jutarnjim satima krenuti brod prema Kornatima gdje će biti služena misa zadušnica, a potom će se položiti vijenci i svijeće na mjestima stradalih vatrogasaca.

Ovogodišnji Mimohod sjećanja za stradale vatrogasce održati će se u nedjelju, 31.08.2014. s početkom u 17:00h.

Na središnjem mjestu događanja ovogodišnjeg Mimohoda sjećanja na Obali Vladimira Nazora tokom današnjeg jutra, vrijedni pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vodice predvođeni sa našim samoukim umjetnikom Josipom Jolom Matešom i Radoslavom Juričevom – Sucem, napravili su od prirodnog kamena i pločica Vučedolsku golubicu.

golubica_kornati18

Ideja za kamenom Vučedolskom golubicom potekla je od naših vrijednih vatrogasaca, koji nisu dozvolili da se zaboravi tragedija, zato im se ovom prilikom zahvaljujem što su uporni – kazao je Jole Mateša

Svaku godinu dobijemo novu ideju koja je vezana za kamen jer naši vatrogasci su stradali na kamenu. Vučedolska golubica ima simboliku našeg patničkog Vukovara, a i naših Vodica. I tako da povežemo te tragedije i da pokažemo da smo još uvijek jedno srce i jedna duša kako u dobru tako i u zlu napravili smo golubicu od kamena.

golubica_kornati3

golubica_kornati2

To bi bila poruka od kamena ispucanog od sunca i kiše koji podsjeća na muku našeg težaka i našeg Hrvatskog čovjeka – ističe Jole Mateša.

Uz Josipa Matešu i članove DVD-a u gradnji kamene golubice sudjelovao je Radoslav Juričev Sudac, vodički branitelj i čovjek dobra srca koji je uvijek spreman pomoći kada treba.

Naše preminule vatrogasce nikada nećemo zaboraviti, oni su naši heroji. Uvijek se odazovem na poziv DVD-a Vodice i pomognem im oko gradnje, evo ove godine kamene Vučedolske golubice – kazao je Radoslav Sudac

Predsjednik DVD-a Vodice, Ante Sladoljev izuzetno je ponosan na svoje kolege iz DVD-a Vodice koji sudjeluju u izgradnji kamene Vučedolske golubice.

golubica_kornati1

Mi uvijek nastojimo napraviti nešto što predstavlja simbol stradavanja kornatskih heroja. Ovaj puta odlučili smo se na Vučedolsku golubicu kao simbol stradanja te da povežemo sjever i jug jer ove godine kao prošle će u mimohodu sudjelovati vatrogasci iz Vukovara, pa ćemo se na taj način nekako svi povezati – kazao je predsjednik DVD-a Vodice, Ante Sladoljev

Kažimo na kraju kako će ove godine na Mimohodu sjećanja u Vodicama bit će prisutni predstavnici vatrogasaca iz svih republika bivše Jugoslavije (osim Makedonije) što je još jedan dokaz da vatrogastvo nema granica.

IZVOR: InfoVodice.com
FOTO: InfoVodice.com

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.