FOTO: Kolonom od šibenskog mosta započelo obilježavanje rujanske ratne pobjede

Od danas, 13. rujna do utorka 17. rujna obilježava se 22. obljetnica Rujanskog ratnog podviga, akcije u kojoj su šibenski, vodički i skradinski branitelji osujetili plan agresorske JNA vojske o osvajanju Šibenika i cijepanju Hrvatske na dva dijela. Da je taj plan agresora ostvaren, bio bi odsanjan i san o Velikoj Srbiji. Manifestacija u organizaciji Županije šibensko-kninske započela je događanjem ‘Žirjanski dani ponosa i slave 2013.’.

rujanski rat

Svi sudionici danas su se priključili koloni starodobnih vojnih vozila sa šibenskog mosta (ispred hotela Panorama), a uputili su se prema Vodicama i obišli Vodice.

rujanski rat 1

Program će biti nastavljen u subotu, 14. rujna na Žirju, gdje će se obići zapadna i južna bitnica, bit će održano predavanje sudionika rujanskog rata na temu ‘Uloga Žirja u Domovinskom ratu’, bit će predstavljeni mjesečnici ‘Vojna povijest’ i ‘Oluja’ te će se održati izlaganja i predavanja aktivnih sudionika rujanskih događanja 1991. godine.

SKRADINSKO OKUPLJANJE

Središnji događaj bit će organiziran u Skradinu, u nedjelju, 15. rujna gdje će se ispred župske kuće u Dubravicama okupiti sudionici ratnih događaja 1991. koji će obići spomen križ u Velikoj Glavi, položit će cvijeće i zapaliti svijeće i pomoliti se za poginule branitelje ispod križa. Sveta misa bit će održana u kapeli Gospe Fatimske u Dubravicama, gdje će biti organiziran i zajednički objed.

U ponedjeljak, 16. rujna 2013. duž ulice Kralja Tomislava (Kalelarga) u Šibeniku bit će otvorena izložba ratnih forografija ‘Vrijedno života’, autorice Marine Jurković, a potom će s početkom u 19. sati pored caffe bara Azimut na šibenskoj rivi biti postavljena multimedijalna instalacija ‘Malo je dostojnih svjetla’, autora Zorana Lučića Luce.

Istoga dana u Vodicama s početkom u 18 sati bit će održan mimohod branitelja, a potom će biti položeni vijenci na spomenik poginulim braniteljima Domovinskog rata. Slijedit će projekcija filma Šime Strikomana ‘Vodice, Šibenik 91/92′ i prigodni kulturno zabavni program.

MISA ZA BRANITELJE

Manifestacija će završiti u utorak, 17. rujna, polaganjem vijenaca na Središnjem križu na šibenskom gradskom groblju Kvanj, na Šibenskom mostu, u Dragišićima, Pakovom selu, te Unešiću. Potom će s početkom u 17,30 sati biti održana komemoracija kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Šibeniku i u 19 sati sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje koju predvodi biskup šibenski msgr. Ante Ivas u katedrali sv. Jakova u Šibeniku.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.