FOTO: MARIN DESABOTA: ‘Cilj mi je dojedriti do olimpijskog zlata!’

Jedriti se mora. To je deviza Marina Desabote. Jedrenje je za njega više od sporta, rekli bismo, stil života. Najbolje se osjeća kad je na moru, u jedrilici, on kontra vjetra, kojeg treba obuzdati i usmjeriti u svoja jedra. I tako već jedanaest godina.

– Počeo sam trenirati sa šest godina i odmah sam se ‘zakačio’ za ovaj sport, što je valjda ‘krivica’ i mog oca – priča nam sedamnaestogodišnji Marin ispred prostorija Jedriličarskog kluba Val u Docu, pogleda uprtog u, a gdje drugdje, nego u more.

JEDRENJE KAO OBITELJSKA TRADICIJA

Da, jedrenje je obiteljska tradicija Desabotovih, Marinov otac Damir također je bio uspješan jedriličar.

Marin se prije nekoliko dana, sa svojim kolegama Markom Smolićem i Antom Jušićem, te trenerom Teo Piasevolijem, vratio iz daleke Norveške, gdje je održano Europsko prvenstvo klase Laser 4.7. A vratio se kao 12. ‘laseraš’ Europe. Što je fantastičan rezultat. Jer, podsjećamo, tek mu je 17 godina.

– Loše sam odradio prvi dan natjecanja, ali sam u sljedećim plovovima bio sve bolji, tako da sam u konačnici jako zadovoljan rezultatom – kaže mladi ‘Valovac’. Dodaje kako mu je rezultat iz Norveške veliki poticaj za dalje. I dokaz da je na pravom putu.

SPORT-marin desabota (2)

A svoj put je jasno zacrtao.

– Moj cilj je zlatna olimpijska medalja! – bez imalo krzmanja kaže Marin. Samouvjeren je, nema što. Drugačije i ne može biti. Jer to je jedna od vrlina velikih sportaša.

Uostalom, njegova dosadašnja karijera govori koliki je Marin potencijal. Dok je bio u klasi Optimist, naosvajao se medalja i trofeja, na domaćim i inozemnim regatama. Kao jedan od najboljih hrvatskih ‘optimista’ sudjelovao je 2012. na Svjetskom prvenstvu u Dominikanskoj republici. Sada u Laseru želi nastaviti gdje je stao. I, kao što vidimo, odlično mu ide.

– U klubu jako kvalitetno treniramo, imamo odlične trenere, što se vidi i iz naših rezultata. Ovaj sport, uostalom kao i svaki drugi, ukoliko želiš biti uspješan traži puno odricanja i posvećenost treninzima. Najvažnije je voljeti to što radiš, uživati u jedrenju. A ja uživam. – ističe Marin, koji je ove godine maturirao.

ŽELIM BITI SVOJ

Pitamo ga hoće li upisati koji fakultet.

– Ne. Želim se posvetiti isključivo jedrenju, biti što bolji – odgovara.

marin_desabota1

Nema, kaže, niti nekih jedriličarskih uzora.

– Ima puno velikih jedriličara, ali želim biti svoj, njegovati svoj stil jedrenja – zaključio je Marin, a onda uskočio u klupski kombi koji je njega i njegove kolege iz Vala odvezao na regatu u Betinu. Jer, jedriti se mora.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.