FOTO: Multimedijalna instalacija ratnog Šibenika dojmila građane

U prostoru tik uz šibensku obalu, predviđen da jednog dana postane Spomen soba Domovinskog rata, otvorena je večeras multimedijalna instalacija ratnog šibenskog snimatelja Zorana Lucića Luce ‘Malo ih je dostojno svjetla’. Brojni uzvanici i građani obišli su 50-ak kvadrata izložbenog prostora koji ih je sve ganuo.

ŠIBENIK BIO CIVILNI CILJ

luce digni 2

Lucić je kroz pet instalacija prikazao kako je vojsci tzv. SAO Krajine Šibenik bio civilni cilj. To je potkrijepio i popisom lokacija topničkih napada na kojem se nalaze naredbe o napadu na Poljanu jer je ona kao uži centar grada, citiramo, frekventno mjesto, zatim blok stambenih zgrada i Franjevački samostan na Vidicima, Robnu kuću ‘Centar’, benzinsku pumpu, tržnicu…Lucić je, prema vlastitim riječima, ovom instalacijom brutalno prikazao razaranje šibenske kulture, privrede, školstva, zdravstva…

luce digni 10

luce digni 11

BRUTALNE INSTALACIJE

luce digni 5

luce digni 8

-Bio sam brutalan jer sam želio isprovocirati šibensku javnost da se ne zaboravi. Moja zapažanja i sjećanja, uz pomoć Hrvatskog dokumentacijskog centra iz Zagreba, stavljena su u ovaj prostor  i tu sam rekao sve što sam imao – poručio je Luca. Razrušeni stanovi, polomljena raspela, bolnički kreveti, rasparana zastava, hrvatski dinar samo su neki od detalja koji čine ovu instalaciju koja ravnodušnim nije ostavila niti šibenskog gradonačelnika Željka Burića.

-Još uvijek sam pod dojmom, instalacija je izvrsna, vrlo realistična. Volio bih kada bi šibenski osnovnoškolci prošli kroz ovaj prostor jer Domovinski rat nije dovoljno popraćen, pogotovo od strane naše djece koja su sada, uvjetno rečeno, zreli ljudi i ne znaju dovoljno baštiniti sve što se dogodilo prije 22 godine – napomenuo je gradonačelnik. obećao je kako će Grad Šibenik učiniti sve što je u njegovoj moći da Krešimirov grad konačno dobije Spomen sobu ratnih razaranja te da se napravi stalna postava šibenskog stradavanja 90-ih koja će biti kontinuirano prikazivana.

ŠIBENSKA BOLNICA PRESJEK SVEGA RUŽNOGA

luce digni 7

Posebno se osvrnuo i na ulogu šibenske bolnice i njezinih liječnika tijekom Domovinskog rata.

-Kad vidite priču o bolnici koja zauzima važno mjesto jer je presjek svega ružnog što se dešavalo, svega što se događalo civilima ili uniformiranim osobama. Namjerno kažem uniformiranim osobama jer je naša bolnica liječila, ne samo naše borce, već sve ranjenike bez ograničavanja i bez predrasuda – prisjetio se Burić.

Multimedijalna instalacija ‘Malo ih je dostojno svjetla’ bit će otvorena do 22. rujna na Obali palih omladinaca 4, ispod stepenica šibenske katedrale.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.