FOTO: Na Zlarinu predstavljen projekt Hrvatski centar koralja Zlarin

U Domu kulture na Zlarinu jutros je, u nazočnosti savjetnika ministra turizma Ive Bašića, gradonačelnika Grada Šibenika dr. Željka Burića i njegovog zamjenika mr.sc. Danijela Milete, predstavljen projekt ‘ Hrvatski centar koralja Zlarin’.

Otvorenje koraljarskog centra planirano je u zgradi Kažerma i Kući Šare gdje bi bilo okupljalište koraljara s prostorima za edukaciju i radionicama namijenjenim svima koje koraljarstvo zanima.

Znanstveni suradnik Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo FER-a Nikola Stilinović demonstrirao je i ronilicu koja na daljinsko upravljanje snima koralje na dnu mora vidljive na monitorima u brodu. Ronilica je svojevrsna atrakcija posjetiteljima i turistima, a u sklopu djelatnosti Centra koralja planirana je prezentacija procesa od vađenja koralja s dna mora do načina njihove eksploatacije.

‘Iznimno smo sretni zbog ovog projekta i ideje koju realiziraju naši mladi stručnjaci Odjela za gospodarstvo jer će se događati upravo na otoku. Otoci trebaju sadržaje koji će otvarati perspektive u turističkom, ali i u razvojnom smislu. Koraljarstvo je na Zlarinu ostavilo neizbrisiv trag i to želimo pokazati’, rekao je na današnjoj prezentaciji gradonačelnik Burić.

zlarin_koralji_6

Savjetnik ministra turizma Ivo Bašić pohvalio je projekt ukazavši na potrebu turističke valorizacije i stvaranja turističkih sadržaja na otocima, ali i potrebu očuvanja života na njima, ne samo u sezoni, već i tijekom cijele godine. „U Ministarstvu turizma prepoznali smo vrijednot ovog projekta i ministar Lorencin je odobrio 350.000,00 kuna za izradu dokumentacije koja je neophodna kako bi se projekt prijavio za EU sredstva.“, kazao je Bašić.

Vrijednost projekta, kojeg su danas predstavili pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Matija Bumbak s pomoćnicom Ivanom Bujas Rupić procjenjuje se na 8 milijuna kuna, te će biti apliciran za sredstva EU.

zlarin_koralji_3

Gradonačelnik Željkom Burić sa zamjenikom Danijelom Miletom i suradnicima tijekom današnjeg boravka na Zlarinu obišao je i obnovljenu cestu, devastiranu tijekom nevremena ove zime, čiju sanaciju je u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna u cijelosti podmirio Grad Šibenik.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.