FOTO: Načelnik Stipe Petrina uklonio križ postavljen na HSS-ovoj komemoraciji žrtvama orjunaškog zločina

Čelnici šibensko-kninskog HSS-a optužili su načelnika Općine Primošten Stipu Petrinu za iskazivanje iznimnog nepoštovanja prema žrtvama koje je na primoštenskom području prije 75 godina likvidirala ‘orjunaška vlast’. Jučer su, naime, predstavnici HSS-a na čelu s predsjednikom stranke Brankom Hrgom obilježili 75. godišnjicu stradavanja Primoštenaca iz 1938. godine te su tom prilikom postavili križ u parku don Ive Šarića što je zasmetalo tamošnjem načelniku te je komunalno društvo Bucavac jutros uklonilo drveni križ.

Predsjednik ŽO HSS-a i šibensko-kninski dožupan Zoran Smolić naveo je kako čitav komemorativni skup nije imao baš nikakav politički predznak, već se samo po prvi put od stradanja nevinih Primoštenaca željela odati počast.

‘ORIJUNAŠKA VLAST U PRIMOŠTENU’

– Zatražili smo od Općine da nam dozvoli postavljanje spomen obilježja, ali oni su to odbili, pa smo križem odali počast žrtvama. Ipak, načelniku Petrini to je zasmetalo pa je križ bacio

Prije 75 godina orjunaška vlast smaknula je Primoštence, a danas orjunaška vlast vlada Primoštenom – kazao je Smolić.

smolic u primostenu

Načelnik Petrina ne krije da su djelatnici općinskog komunalnog poduzeća Bucavac uklonili križ, nakon čega im je nepoznati lopov križ iz auta ukrao, o čemu upravo izvještava policiju.

-Pitajte HSS tko im je dao dozvolu za postavljanje križa na javnoj površini, u parku don Ive Šarića, moralne i ljudske vertikale koji je od četničke ruke spasio brojne Primoštence – komentirao je načelnik za Šibenski portal razloge uklanjanja križa te nastavlja:

-Kako bi bilo da ja postavim križ na Trgu bana Jelačića u Zagrebu ili na šibenskoj Poljani, pa valjda netko tim prostorom upravlja. To je barbarizam i sotonizam, u kojem sudjeluju i četiri primoštenska svećenika, omalovažavajući na taj način lik i djelo don Ive Šarića – zaključuje Petrina.

KOPAJU PO LJUDSKIM KOSTIMA

Potvrdio je, također, da je HSS tražio od primoštenskog Općinskog vijeća postavljanje spomen obilježja u parku, no Vijeće je zahtjev odbilo.

– Što su se sada nakon 75 godina našli kopati po ljudskim kostima – ustrajan je Petrina.

Reakcijom primoštenskog načelnika zatečen je predsjednik šibenskog HSS-a Boris Dukić koji nam je kazao kako je postavljanje križa bio simboličan čin, a trebao je biti uklonjen nakon što usahne cvijeće i vijenci.

-To što radi Stipe Petrina nema veze s mozgom. Zatonjani su 1991. godine puškama branili partizanski spomenik koje je jedna brigada htjela maknuti. Govorili smo ako nema ne smeta, ne smeta ni vama – uspoređuje Dukić.

PIŠU: Jelena Devčić/Daria Lešić

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.