FOTO: Ništa im nije sveto: Oštetili Meštrovićev spomenik Vrelo života u Drnišu

Jučer je izvršen policijski očevid u Drnišu, nepoznati počinitelji oštetili su glavni drniški sp0menik ‘Vrelo života’ Ivana Meštrovića, a nastala šteta procijenjena je na nekoliko desetaka tisuća kuna.

vrelo_zivota_vandalizam1

 

vrelo_zivota_vandalizam

Naime, kako je redakciji DrnišNEWS-a ispričao T.T. (ime poznato redakciji) vandali su prošlog tjedna bacali ploče koje se postavljaju na središnji gradski trg po Vrelu života, djelu ‘hrvatskog Michelangela’ Ivana Meštrovića. Policiji je slučaj prijavio Gradski muzej Drniš.

vrelo_drnisnews2

 

– Kojim imenom nazvati ovakav čin na spomeniku kulturne baštine, kako okarakterizirati ovakvo huligansko divljaštvo, kako razumjeti potrebu za uništavanjem spomenika neprocjenjive vrijednosti, kako spriječiti tako destruktivne i agresivne izljeve bijesa?!? – sa zgraženjm se pitaju u drniškom Gradskom muzeju.

Grad neprestano uređuje prostor, ulaže novac. Problem možemo riješiti samo ako preventivno djelujemo. Policija treba obaviti svoj dio posla, građane pozivam da prijave uništavanje gradske imovine, ali sve skupa polazi od kuće, ja nisam za represivne već edukativne mjere, kazao je gradonačelnik Josip Begonja za DrnišNEWS ističući kako će se sutra u 9.30 održati sastanak Vijeća za komunalnu prevenciju.

vrelo_drnisnews1

Vrelo života zidna je fontana iz ranog opusa Ivana Meštrovića nastala 1906. godine. Bila je izložena na XXX. izložbi Secesije, a potom je smještena u predvorje palače naručitelja Karla Wittgensteina. Nakon II. svjetskog rata ekonomski oslabljena obitelj rasprodala je svoje umjetnine, među njima i Vrelo života. Djelo otkupljuje sam umjetnik u ime Općine Drniš, te je 1957. postavljeno u gradskome parku u kojem se nalazi i danas, kazala nam je Antonia Tomić iz Gradskog muzeja Drniš.

FOTO: DrnišNEWS/FB Gradski muzej Drniš

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.