FOTO: NP Krka: Za posjetitelje otvorena prekrasna Oziđana pećina iznad Roškog slapa

Oziđana pećina, lokalitet u sklopu poučno- pješačke staze Stinice- Roški slap- Oziđana pećina, otvorena je danas u prisustvu ministra za zaštitu okoliša Mihaela Zmajlovića i ravnatelja NP Krka Tončija Restovića za sve posjetitelje parka.

np krka oziđana pećina ministar zmajlovic i ravnatelj restovic6

– Oziđana pećina zadnji je punkt na našoj pješačkoj stazi, kojoj je prvotna namjera bila da se smanji pritisak posjetitelja na Skradinski buk novim sadržajima u parku, ali i da bude poticaj razvoju ruralnog gospodarstva u uzvodnom djelu parka. Stazu smo otvorili još 2012. godine, ovim projektom smo je zaokružili. Za stazu je od strane zajma Svjetske banke  povučeno nešto više od šest milijuna kuna- rekao je jutros na otvaranju pećine Tonči Restović.

np krka oziđana pećina ministar zmajlovic i ravnatelj restovic roski slap2

Oziđana pećina je mjesto od izuzetne prirodne, kulturne i povijesne vrijednosti.

– Arheološka istraživanja utvrdila su u pećini nazočnost svih neolitičkih kultura na jadranskom prostoru, zatim eneolitičkih, te onih ranoga i srednjega brončanog doba. Čovjek je je u pećini neprekidno bio prisutan u razdoblju od 5000 do 1500 godina prije Krista.  Zato smo na licu mjesta u pećini uredili i arheološku zbirku- rekao je ravnatelj Gradskog muzeja Drniš Joško Zaninović.

np krka oziđana pećina2

Pećina je duga 59 metara, široka od pet do sedam, visoka oko 2,5 metara. Nalazi se na lijevoj obali Krke, iznad Roškog slapa, na području Bogatića miljevačkog, na samom vrku kanjona, na nadmorskoj visini od 220 metara. Do nje je uređena i pješačka staza.

np krka oziđana pećina

– Ovaj projekt je najbolji primjer kako novce treba ulagati u održivi razvoj, u otvaranje novih sadržaja koji će obogatiti turističku ponudu, a da neće pri tom naštetiti okolišu. Želio bih napomenuti da je u zadnje dvije godine u Šibensko-kninskoj županiji povučeno 250 milijuna kuna za slične projekte. sve je to dio stvaranja krovnog brenda ‘Parkovi Hrvatske’- rekao je ministar Zmajlović.

np krka oziđana pećina ministar zmajlovic1

np krka oziđana pećina ministar zmajlovic i ravnatelj restovic7

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.