FOTO: Pala potražnja za ljekovitim šipkom

Ponuda šibenske tržnice u skladu je s trenutačnim godišnjim dobom, pa se na štandovima s lakoćom pronalaze jesenski plodovi, a među njima i super namirnica ili, kako ga još nazivaju, junak među voćem – šipak.

Šipak, nar ili morganj namirnica je o čijim se blagodatima za organizam, tijelo čovjeka moglo pisati nadugo i naširoko. Riječ je o voću iz porodice ruža punom vitamina C, B5, kalija, prirodnih feonala, dobar je za kardiovaskularni, živčani i koštani sustav…

To dobro znaju i trgovci na šibenskoj tržnici koji svojim kupcima nudi na izbor kiseli ili slatki šipak.

16 KUNA KILOGRAM

– Ima ih više vrsta. Ima taj jedan kiseli kojeg najviše ima u Skradinu, a ovo je barski koji se kod nas najviše traži – kaže nam trgovkinja, dodajući da šipak najviše kupuju zbog vitamina C.

Vrhunac prodaje ovog voća je upravo – sad. U prodaji će biti još desetak dana, kažu nam na tržnici, a onda ćemo mu reći zbog do sljedeće sezone. Odnosno, nakon isteka tih spomenutih desetak dana, imat će ga još samo ona kućanstva koja znaju tajnu produljenja roka trajanja ove namirnice.

– Može se kupiti sada, ali može trajati cijelu zimu, ako na sebi ima grančicu za koju se može objesiti. Na taj način, kora šipka osuši se izvana, ali plod iznutra ostane dobar –upućuje nas trgovkinja. Za kilogram voća bogatog antioksidantima, a koji se oduvijek smatrao simbolom zdravlja, plodnosti i vječnog života, na šibenskoj tržnici izdvojit ćete od osam do 16 kuna, ovisno o štandu i vrsti.

sipak3

– Kod nas kilogram košta 16 kuna. To je ovaj barski, a kiseli, skradinski budu po 12, 14 kuna. Kupci obično uzmu jedan i drugi pa ga izmiješaju i tako dobiju slatko – kiselkasti okus. Dok osobe koje imaju problema sa šećerom kupuju kiseli, drugi za djecu uzimaju slatki šipak. A od njega rade i sokove – priča nam. Zahvaljujući napretku tehnologije i u domaćinstvu, mnogima ne osobito drage špice iz ovog ploda ne smetaju prilikom cijeđenja soka. Sve to ostane na situ, kaže nam simpatična prodavačica.

SVE BLAGODATI ŠIPKA

Primjena šipka u domaćinstvu je velika, te se koristi u pripremi želea, sirupa, sokova, likera, vina, octa, u kolačima, a najčešće se od njega rade čajevi ili pekmezi.

Nadalje, šipak pomaže kod snižavanja krvnog tlaka, razine kolesterola. Znanstvenici tvrde da bi dnevna doza ekstrakta šipka mogla smanjiti rizik od srčanih bolesti kod pretilih osoba, da sastojci šipka utječu na smanjenje rasta raka dojke, prostate, debelog crijeva,na leukemiju, te da sprečavaju promjene koje potiču rast tumora.

Potiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase. Masne kiselina šipka smanjuju otekline i bol u mišićima. Šipak olakšava simptome menopauze i predmenopauze, dok sok od šipka, pak, poboljšava erektilnu funkciju, te podiže kvalitetu spermija.

Ipak, sve navedeno nije dovoljno da se održi potražnja za šipcima jer, kaže nam prodavačica, cijena je ostala ista u odnosu na lani, ali ne i potražnja.

sipak1

– U odnosu na prošle godine, kada je cijena isto bila 16 kuna, potražnja je ove godine 80 posto manja. Svi proizvodi kupuju se manje, no šipak je ipak strašno pao. Mislim, i mandarina je, koja je jeftinija, ali se ne prodaje kao prije – završava trgovkinja.

Istina, mnogima je gnjavaža već samo čišćenje šipka, no kad se sve zbroji i oduzme, zdravlje ne pita za cijenu. Platit ćete ili šipak ili doktora.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.