FOTO: Počela modernizacija javne rasvjete na gradskim prometnicama

Dotrajala rasvjeta na glavnoj šibenskoj prometnici, Ulici Stjepana Radića, koja se nije održavala desetljećima, te je stvarala ozbiljne prometne probleme, konačno će se obnoviti tijekom projekta modernizacije javne rasvjete na nekoliko šibenskih prometnica, koji zajedno provode Grad Šibenik i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt je startao još prošlog tjedna modernizacijom rasvjetnih tijela u Brodarici, koju sukladno ugovoru s Gradom provode tvrtke Elos d.o.o. i Pectus d.o.o. Prema ugovoru vrijednom 2,2 milijuna kuna nabavit će se i montirati nova rasvjetna tijela, a stara će se demontirati i zbrinuti. Na 506 rasvjetnih mjesta zamijenit će se ukupno 608 svjetiljki koje u današnjim uvjetima ne zadovoljavaju visoke EU standarde te su veliki potrošači energije. Danas je tako započelo postavljanje nove rasvjete u Ulici kralja Zvonimira u Šibeniku.

rasvjeta 5

rasvjeta 6

SVJESNI PROBLEMA

Gradska uprava u ovaj je projekt ušla svjesna problema, prije svega, na glavnoj gradskoj prometnici. Brojne pritužbe stanara te ulice stižu na adresu gradske uprave ali i medija već neko vrijeme. Stara rasvjeta žutog odsjaja noću nema nikakvu funkciju, štoviše, otežava uključivanje u promet automobila iz sporednih ulica, a smanjuje vidljivost pa nije rijetkost da se na tom predjelu događaju prometni incidenti u kojima nerijetko stradavaju i pješaci.

Zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta izdvaja Ulicu Stjepana Radića u kojoj je rasvjeta stara više od 30 godina.

rasvjeta

– Ovim projektom ćemo na potezu glavne ulice od Poljane do Vidika, zamijeniti praktički sva rasvjetna tijela, točnije njih 55 – kaže Mileta. Navodi kako se projektom čija je provedba krenula neće promijeniti raspored i pozicija rasvjetnih mjesta, odnosno stupova, nego isključivo rasvjetna tijela. Nove ‘glave’ stupova imaju bolji reflektirajući dizajn koji će kvalitetnije osvjetljavati cestu, biti prilagođen vozačima i pješacima te svjetlosno zagađenje svesti na minimum.

ENERGETSKI UČINKOVITIJE

Nove žarulje s pripadajućim elektroničkim modulima osjetno su energetski učinkovitije, navodi Mileta. Moderniziranu rasvjetu u sljedeća dva mjeseca će, osim Ulice Stjepana Radića, dobiti i ulice 8. Dalmatinske udarne brigade, Ulica Bribirskih knezova, Ulica Antuna Mihanovića, Ulica Bana Josipa Jelačića, Bosanska ulica, Obala prvoboraca, Obala palih omladinaca, Obala dr. Franje Tuđmana i dionica magistrale kroz Brodaricu.

– Kad se u slijedećih par mjeseci modernizira svih 506 rasvjetnih mjesta, u gradskom proračunu ćemo na godišnjoj razini ostvarivati uštedu od oko 341 tisuće kuna. Kako nam je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost bespovratno osigurao 40 posto vrijednosti troškova ove modernizacije, cijeli projekt ćemo isplatiti kroz period od četiri godine – zaključio je Mileta.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.