FOTO: Posjet murterskog izaslanstva pobratimskoj općini Heroy na sjeveru Norveške

Načelnik općine Murter-Kornati Ivan Božikov, poznati arhitekt murterskih korijena prof. Nikola Bašić i direktorica murterske udruge Argonauta, Ivona Jadrić posjetili su krajem rujna pobratimsku općinu Heroy na sjeveru Norveške tijekom kojeg je dogovorena suradnja na različitim poljima.

murter222
Općina Murter-Kornati sklopila je sporazum o bratimljenju i suradnji s općinom Heroy iz Norveške u listopadu 2013. Tomu su prethodili uzajamni studijski posjeti  izaslanstava obiju općina. U rujnu ove godine dogovoren je, na poziv načelnika  općine Heroy gospodina Arnt Frode Jensena posjet načelnika Božikova, arhitekta  prof.Nikole Bašića i direktorice Argonaute s ciljem razmjene iskustava, razvoja partnerstva i ostvarivanja suradnje na konkretnim projektima između dviju općina.

murter444
Prigoda je iskorištena i za formalno potpisivanje sporazuma o bratimljenju i suradnji koji je prethodno prošao proceduru odobrenja u Ministarstvu uprave RH. Tijekom posjeta razmatrano je više mogućih zajedničkih projekata kojima bi započelo jače povezivanje dviju općina.
Arhitekt prof. Nikola Bašić predstavio je kulturološki projekt radnog naziva Projekt  1246. koji je nastao sredinom devedesetih, i kojime se željelo potaknuti razvoj svijesti hrvatskih građana o posebnosti hrvatskog prostora. Projekt nije zaživio u vrijeme nastanka no moguće ga je ponovo aktualizirati u kontekstu povezivanja dviju otočnih općina, općine Murter-Kornati i općine Heroy. Infrastrukturna jezgra projekta je
postavljanje kamneog monolita na sve otoke koji pripadaju općini Murter i općini Heroy, a kasnije i na sve hrvatske i norveške otoke. Na gornjoj površini monolita nalazili bi se uklesani podaci o imenu otoka, njegovoj površini te geografskoj dužini i širini na kojoj je postavljen kameni klesanac. Monolit bi bili temelj za razvoj kulturnih i turističkih proizvoda među kojim bi jedan od prvih bila i “Otočka putovnica” u kojoj bi bio zabilježen posjet svakom od otoka, za što bi posjetitelj dobio diplomu i druge pogodnosti. Navedeni projekt kandidirat će se za sredstava iz strukturnih fondova EU.

murter555

Tijekom posjete razmatrala se i ideja postavljanja komunikatora u centrima obaju mjesta, koji bi omogućavao ostvarenje osobnog kontakata mještanima i posjetiteljima uz pomoć moderne tehnologije te bi osim toga imao i svrhu turističke promocije Murtera i Heroya.
Dogovorena je konkretna suradnja na projektima iz civilnog sektora. “Slikanje za mir”/“Piecepainting” projekt koji egzistira na međunarodnoj razini već niz godina a osmislile su ga norveške umjetnice Catrine Gangstø iz Bindala a Tone Toft s otoka Brasøya u općini Heroy. Cilj projekta je poruku mira i ravnopravnosti izraziti kroz proces intuitivnog slikanja na kreativnim radionicama za djecu, a nastale slikarske radove zajedno s inspirativnom rečenicom koja prati dječji rad te imenom i fotografijom djeteta autora postaviti na javnom mjestima. Projekt je već proveden u različitim zemljama svijeta kao što su Poljska, Rusija, Sjeverne Koreja. Projekt je prijavljen je za financiranje na natječaj općine Heroy i u veljači 2015. godine očekuje se njegova provedba u Murteru.

murter666
Udruga Argonauta i Volonterski centar općine Heroy dogovorili su suradnju na projektu razmjene mladih u sklopu Erasmus plus programa EU. Ekološki projekt pod nazivom “Plant a Tree”/”Posadi stablo” provodit će se u Murteru u proljeće 2015. te će na njemu sudjelovati i tim od sedam mladih iz norveške općine Heroy.

murter777
Tijekom posjeta razmatrane su i mogućnosti razmjena i suradnje između dviju osnovnih škola te u kulturi, kroz uzajamne posjete i nastupe lokalnih bendova, puhaćkog orkestra i slično

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.