FOTO: POTPISAN UGOVOR: Kreće obnova Baronea, tvrđava postaje gradilište

Kroz nekoliko dana počinju radovi na uređenju tvrđave Barone. Obnova druge po redu šibenske tvrđave, vrijedna 1,3 milijuna eura, započet će s obnovom perimetalnih zidova koji su u iznimno lošem stanju, a čim započnu radovi na Barone Šibenčani više neće moći pristupiti. Rečeno je to danas u Gradskoj vijećnici prilikom potpisivanja ugovora s izvođačem radova, zadarskom tvrtkom Ploter d.o.o.

Potpisanim ugovorom obuhvaćeni su građevinsko-obrtnički, elektro-instalacijski i strojarski radovi u ukupnom iznosu od 4,8 milijuna kuna.

Pročelnik UO za gospodarstvo Matija Bumbak kazao je danas kako ovim ugovorom nije obuhvaćeno uređenje pristupnog puta tvrđavi Barone, no paralelno se i na tome radi kako se ne bi ponovila ista situacija kao s tvrđavom sv. Mihovil koja je bila uređena, ali bez pristupne ceste.

-Ono što su generacije Šibenčana šetajući Poljanom i gradom dugo godina maštale, mi smo generacija koja živi taj san. I druga šibenska tvrđava za deset mjeseci bit će u funkciji, a nastavit ćemo i s obnovom treće i četvrte tvrđave po čemu će Šibenik biti izuzetan grad. Ovo je ispisivanje nove budućnosti grada Šibenika koji se okrenuo putem turizma – poručio je gradonačelnik Željko Burić te dodao kako će njegova administracija nastaviti i s projektima, koje mnogi smatraju utopijom, izgradnjom žičara i eskalatora.

barone_ugovor1

Pročelnik Bumbak nadovezao se kako je početak radova na Baroneu ujedno i početak velikog posla za Gradsku upravu, no napominje kako će uložiti sav svoj napor da se i druga tvrđava uredi na ponos grada Šibenika.

Europska unija u projekt obnove tvrđave Barone uložila je milijun eura, ostatak će namaknuti Grad Šibenik, a nakon završetka radova na tvrđavi će se nalaziti visokotehnološki muzej koji koristi tehnologiju tzv. proširene stvarnosti. Tako posjetitelji putem smart-phonea, tableta (ili u budućnosti AR naočala) mogu promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti. Posebna atrakcija bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću.

Uz sami objekt, iskoristit će se prirodni pad terena i napraviti amfiteatar za manje manifestacije i predavanja kapaciteta do 100 posjetitelja. U zapadnom kutu tvrđave urediti će se i dječje igralište.

tvrdava-barone

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.