FOTO: Povijest Šibenika na listu papira

Izložba pod nazivom Informiranje u prošlosti , organizirana je povodom Međunarodnog dana arhiva, koji se slavi 9.lipnja svake godine. Šibenčani je mogu posjetiti u prostoru Muzeja grada Šibenika. U Šibeniku se ova manifestacija održava četvrti put , a Međunarodni dan arhiva slavi se od 2008.godine, kada je osnovano međunarodno arhivsko vijeće. S ravnateljicom Državnog arhiva u Šibeniku, Natašom Mučalom razgovarali smo o izložbi, ali i brojnim zanimljivostima koje se kriju na vrijednim papirima iz arhive.

arhiva izlozba (4)

-Hrvatski arhivi taj dan obilježavaju tako da organiziraju radionice, izložbe,promocije tj. prezentiraju arhivsku djelatnost na različite načine široj javnosti, na taj način potiču zanimanja na pisanu  baštinu i arhivsko gradivo. Što se tiče izložbe riječ je o odabranom materijalu arhivskog gradiva  od 1800.-1945.godine. Sadržajno vrlo različit, sve su to proglasi, oglasi, proklame, službena glasila koja su se zapravo mijenjala tokom  povijesti. Sadržajno različita jer imate političkih, vjerskih,  komunalnih oglasa i proglasa, zakona..vrlo zanimljiv put kroz prošlost i iz njih se može saznati o svakodnevnom životu jednoga grada.

arhiva izlozba (3)

Nama za oku su zapeli stari cjenici, pa smo saznali nešto i o tome.

-Cjenika ima zapravo jako puno, imamo jedan u vitrini iz 1795.godine gdje je Općina odredila cijene riba i to po sezoni, svaka gradska vlast kroz 19. I barem ovaj dio 20.st. koji smo mi pokrili  je propisivala maksimalne tržne cijene kruha, voća i povrća.. Različita područja su pokrivali i čini mi se da su donekle štitili svoje građane.

Zanimalo nas je koliko se može naučiti iz arhiva i može li se posjetiti arhiva i istraživati preko starih spisa.

arhiva izlozba (1)

-Može se puno naučiti, jer pokrivaju različita područja interesa. Naša arhivska čitaonica je otvorena za sve građane, s toga ih pozivamo da dođu i slobodno proučavaju stare spise iz arhive-pozvala je ravnateljica Državnog arhiva Nataša Mučalo.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.