FOTO: Prisjetite se kako su Šibenik i Hrvatska slavili oslobađanje generala

Prije točno godinu dana, 16. studenog u 09:35 ujutro iz Haaga su stigle vijesti koje su nakratko opet ujedinile malu, ispaćenu Hrvatsku: ‘Generali Ante Gotovina i Mladen Markač su slobodni!’

Krik oduševljena, suze radosnice, zagrljaji prolomili su se diljem zemlje pa tako i na Šibenskom mostu, simbolu otpora agresoru u Rujanskom ratu, gdje se šačica branitelja okupila kako bi uživo pratila presudu iz haaške sudnice. ‘Ima Boga’, vikali su čelnici obrane Šibenika 90-ih godina i sami poprilično iznenađeni što će njihovi generali već u popodnevnim satima zakoračiti na hrvatsko tlo.

presuda generalima

Nije bilo sumnje, bio je to povijesni dan koji je za Hrvatsku označio kraj rata. Nastava je bila odgođena u većini škola, slavilo se na apsolutno svim trgovima u Hrvatskoj, a bio je to dan i kada je hrvatska politika bila jedinstvena u svojim istupima.

Branitelji su se i u Šibeniku spontano počeli okupljati, uz zvonjavu zvona sa šibenske prvostolnice, automobilske trube i pljesak građana, ponosno su mahali barjacima i pjevali. Primio ih je tog jutra i šibenski biskup Ante Ivas i sam vidno dirnut zbog oslobađajuće presude.

slavlje generali

biskup ante ivas

Javnost je nestrpljivo očekivala što će general Gotovina, nakon 11 godina uzništva, kazati na glavnom zagrebačkom trgu. A kazao je sljedeće:

-Ovo je točka na ‘i’, rat pripada povijesti, okrenimo se svi budućnosti. Budućnost je u našim rukama. Institucije hrvatske države bile su uz nas svo ovo vrijeme. Zahvalan sam predsjedniku Republike, ministru pravosuđa, predsjedniku Vlade, ministru obrane i posebno preko ministarstva vanjskih poslova hrvatskom veleposlanstvu u Den Haagu koje je sve ove godine bilo sa nama. Budućnost je pred nama i budućnost je u našim rukama. Hvala svima! – rekao je Gotovina.

ante gotovina

A onda, nekoliko dana kasnije, malene Pakoštene dočekale su svog heroja. Ekipa Šibenskog tjednika posjetila je rodno mjesto generala Gotovine kojeg je dočekala masa od oko 25 tisuća ljudi.

pakostane slavlje

pakostane slavlje 1

generali pakostane

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.