FOTO: PROMET JE STAO NA MINUTU: Pedeset godina mosta koji nam prvi poželi dobrodošlicu doma

Prije točno pedeset godina Šibenski most je svečanim presijecanjem vrpce pušten u promet i od tada je on važan dio Jadranske magistrale kojim je prošlo na milijune automobila.

On predstavlja važan prometni i građevinski objekt, no za sve one rođene u Šibeniku predstavlja mnogo više – prvi pogled na rodni grad kada se vraćamo s dalekog putovanja, trenutak kada srce brže zakuca i kada možemo reći : ‘Došli smo doma’.

most1

 

most

Šibenski most je prije 25 godina bio i glavni štit Krešimirovog grada, a upravo je u njegovoj obrani poginuo Marinko Kardum, prva žrtva obrane Šibenika.

Mika Špiljak je 27. srpnja 1966. u 9 sati presjekao vrpcu i na taj način započeo priču dugu pedeset godina, a danas je tu vrpcu presjekla Đurđica Latin, sestra pokojnog heroja Karduma, i na simboličan način ‘pustila’ most, koji je na minutu bio zatvoren, u promet. Na današnji dan se vraća i Martinska, koja je otvaranjem mosta pala u drugi plan, i okreće novu stranicu.

most

most3

most4

most8

– Kada govorimo o obnovi Martinske, važnu ulogu je odigrao Grad koji ovih dana ima veliki razlog za zadovoljstvo jer je Šibenik dobio značajna europska sredstva, a sada će otvaranjem Martinske dobiti novu kockicu u svojem turističkom mozaiku – rekla je Ojdana Koharević, voditeljica programa, koja je kao najzaslužniju osobu za Martinsku istaknula vječnog entuzijasta ‘iz sjene’, Darka Relju.

most2

Govore su održali i zamjenika gradonačelnika Danijel Mileta, te Josip Spajić iz Udruge specijalne policije Domovinskog rata, dok je za glazbeni dio bila zaslužna klapa Sv.Mihovil.

most5

Programom svečanog obilježavanja 50 godina od puštanja u promet Šibenskog mosta započela je  sedmodnevna manifestacija LjeTUj na Martinskoj u organizaciji Udruge za promociju i zaštitu kulturnog stvaralaštva Disco Gimnazija iz Šibenika.

martinsdka

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.