FOTO: Pronađena još jedna uginula glavata želva u šibenskom arhipelagu

Svi koji su se jutros zatekli na gradskom kupalištu na Jadriji, nedaleko Šibenika, nemalo su se iznenadili kad su na površini mora, ne tako daleko od obale uz koju su se kupali ugledali kornjaču.

Bio je to nimalo ugodan susret budući da je bila riječ o, kako se ubrzo ispostavilo, uginuloj glavatoj želvi.

Uočio ju je Feđa Zbačnik loveći ribu jutros na Jadriji. Bila je jedno 50 metara od obale pa je Živana Bujas otplivala do nje i dogurala je do obale. Bila je već naduta i u početnom stadiju raspadanja. Bili su veterinari i slikali je, a na poziv 112, pa su potom došli i djelatnici AS Eko, po nalogu komunalnih redara i odnijeli je. Kako je zaštićena vjerujem da će pokušati utvrditi uzrok uginuća – kratko nam je kazao Mario Marotti, poznati šibenski radijski voditelj koji se jutros zatekao na mjestu nemilog događaja i odmah pozvao odgovarajuće službe.

Inače, glavate želve (Caretta caretta) najčešća je vrsta morskih kornjača na Jadranu i njegov stalni stanovnik, a između ostalog, uvršetna je na svjetsku listu ugroženih životinja. Najveće prijetnje su im morski psi te čovjek te se, prema pisanjima specijaliziranih internetskih portala, u Jadranu godišnje slučajno ulovi oko 2.500 glavatih želvi.

glavata zelva 1

Također, ovo nije prva uginula glavata želva koja je ovog ljeta pronađena na području šibenskog arhipelaga no prema saznanjima za nijednu od njih nije poznato od čega su uginule.

Kao zaštićena vrsta i u Hrvatskoj, valjalo bi odgonetnuti razlog njihova uginuća.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.