FOTO: Prvi šibenski akvarij ‘niče’ u prostoru nekadašnjeg noćnog kluba ‘Cohiba’

Prije samo nekoliko mjeseci klub ‘Cohiba’ Šibenčanima je pružao zabavu do ranih jutarnjih sati, no ovih dana užurbano mijenja svoje ruho. Svega 50-ak metara udaljena od katedrale sv. Jakova, spomenuta lokacija pretvara se u prvi šibenski akvarij pod nazivom Aquarium Šibenik. Orade, zubaci, brancini, raže, meduze samo su fragmenti fascinantnog morskog svijeta koji će, nakon službenog otvorenja akvarija, postati dostupni svima, a ne samo pasioniranim ribolovcima. Kako bi morski svijet približio ljudima, vlasnik Ivan Pašalić krenuo je u ovu hrabru, poduzetničku priču.

JADRANSKE I TROPSKE RIBE

– Već sam godinama blizu mora, podvodni ribolov mi je postao poprilična ljubav te sam, uz suglasnost cijele obitelji, odlučio otvoriti ovako nešto. Uostalom, uvijek govorimo kako nam u gradu nedostaje sadržaja, kako turističkih, tako i van sezone pa se nadam kako će Šibenčani pokazati interes – kazao nam je Pašalić. U prostoru od oko 200 kvadratnih metara bit će smješteno 20 akvarija s jadranskim i tropskim ribama. Iznad svakog akvarija nalazit će se LED monitori preko kojeg će posjetitelji moći doznati najvažnije informacije o izloženim vrstama.

– To je nešto što ostali akvariji u Hrvatskoj nemaju. Postavit ćemo i jednu barku u kojoj će se nalaziti morski organizmi iz jadranskog plićaka što bi moglo biti posebno interesantno djeci – smatra Pašalić. Ako ste se pitali hoće li šibenskim akvarijem ‘kraljevati’ predator morskih dubina, morski pas, odgovor je – da.

MORSKI PSI I MAČKE

– Ribe iz Jadrana nabavljat ćemo od ribara jer drugog načina nema budući da u Hrvatskoj nije organizirana prodaja živih riba, dok se tropske mogu nabaviti iz uvoza. Osim morskog psa i raže, nadam se kako ćemo od zanimljivijih vrsta nabaviti iglicu, morsku mačku, šampjera ili kirnju – priča nam vlasnik.

Osim edukacijske, akvarij će imati i ekološku notu. Naime, u jednoj od prostorija bit će izložen ‘anti-akvarij’ u kojem neće biti živih organizama već smeće koje se može pronaći na morskom dnu.

– Mislim da će ovako nešto biti posebno interesantno školama i vrtićima koji će kroz tematsku nastavu moći učiti o morskim organizmima te zašto je važno očuvati more i okoliš. Osim djeci, vjerujem da će akvarij biti zanimljiv i starijim građanima jer, bez obzira što živimo na moru, nismo svi imali prilike vidjeti pojedine primjerke riba – kazuje naš sugovornik. Cijena ulaznice bit će povoljnija za lokalno stanovništvo te, napominje Pašalić, neće prelaziti cijenu jedne pizze dok će posebne pogodnosti imati edukacijske ustanove. Na samom ulazu u akvarij prodavat će se neobični, autohtoni suveniri s morskom tematikom, stoga Pašalić poziva sve kreativce sa šibenskog područja da mu se obrate, a kako napreduje uređenje prvog akvarija u Krešimirovu gradu možete doznati na facebook stranici http://www.facebook.com/aquarium.sibenik.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.