FOTO: ‘Radim prvenstveno jer imam potrebu izraziti svoj unutrašnji život’

Anita Franin Pečarica 26-godišnja je Vodičanka. Od 2006. godine aktivna je članica likovne udruge ‘More’ – Vodice, s kojom je sudjelovala na brojnim skupnim izložbama, likovnim kolonijama, kreativnim radionicama i autorskim projektima. Organizirala je i vodila ekološke likovne radionice gdje su radili s prikupljenim recikliranim i otpadnim materjalima. Tri godine je organizirala i vodila ljetnu galeriju na otvorenom u centru Vodica, gdje je izlagala svoje radove i radove svojih prijatelja. 

-Slikarstvom se bavim od svoje 13 godine. Počela sam ukrašavajući zidove u sobi crtežima, a kasnije sam nastavila sa slikanjem. Imala sam namjeru upisati umjetničku školu u Splitu, ali sam zakasnila na prijemni. Prvo sam slikala simboličke slike s porukom, zatim sam počela s apstraktnim stilom, tzv. Action paintingom, gdje sam prolijevala i špricala bojom po platnu bez ikakvog razmišljanja.

UZORI

Anita Franin Pečarica 1

U početku je Anita imala uzore koji su je inspirirali za radove. To su bili Salvador Daly i Jakson Pollock, međutim, sada, iako se divi mnogim umjetnicima, želi se izražavati svojim autentičnim stilom.

-Najviše slikam akrilom na platnu, ali volim kombinirati tehnike i otkrivati neke nove trikove. Radovi koje sam izlagala na prvoj skupnoj izložbi sa LU ‘More’ bili su napravljeni od parketa na neinpregniranoj žutici, zaklamani totalno amaterski i neuredno ali simpatično za curu od 17 godina. Nedavno sam napravila jedan rad na papiru za pečenje kolača…Najviše se volim igrati dok stvaram. Crtam i slikam iz glave, a ne po predlošku. Želim uraditi nešto što nisam nikad prije napravila, tako da često iznenadim samu sebe-priča nam mlada umjetnica.

izlozba 1

Anitine slike su većinom povezane sa njezinim intimnim proživljavanjem i propitivanjem svijeta oko sebe. Svaka slika je odraz njezinog emocionalnog i intelektualnog odrastanja.

-Radim prvenstveno jer imam potrebu izraziti svoj unutrašnji život. Motivi za slikanje mi dolaze iz podsvijesti dok maštam ili razmišljam o nečemu. Živim u Vodicama, a radim tijekom ljeta, uglavnom sezonske poslove. Zimi vrijeme kvalitetno provodim slikajući, motivirajući samu sebe da što bolje iskoristim svoje slobodno vrijeme-zaključila je Anita.

‘Express you way’ u Azimuta

izlozba22

Otvorenje izložbe je danas u 20 sati, a Anitine radove možete pogledati u klubu Azimut, gdje je do 11.svibnja postavljena njezina prva samostalna izložba

– Nakon nekoliko do sada sporadično organiziranih izložbi u klubu konačno smo spremni ponuditi kontinuirani izložbeni program pod našom krilaticom ‘Express you way’ u sklopu kojeg ćete vidjeti mnoge mlade umjetnike kojim svojim pogledom na svijet uspješno pomiču okvire. Veliko nam je zadovoljstvo što ova priča počinje izložbom radove Anite Franin-kazali su iz Azimuta.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.