FOTO: S vatrogascima u zaleđu Brodarice

Ilustracija/Arhiva

Na tri velika požarišta u Danilu, Brodarici i Žaboriću, vatrogasci su, jučer i danas odradili najdulje protupožarne akcije ove sezone, a još se i ne vidi kada bi konačno mogli napustiti ta požarišta.

Iako u potpunosti kontroliraju rubne dijelove zgarišta u Mučićima kod Brodarice na više od 50 hektara, potrebno je sada doslovce prevrnuti svaki kamen i dogasiti svaki tinjajući panj.

vatrogasci pozariste mucici 240816 9

 

Ono najvažnije, obranjeno je naselje, pa čak i brojni maslinici u Mučićima. Žalosna je međutim slika maslinika kroz koje je prošla vatrena stihija, gdje avetinjski crno tlo i kamen čine kontrast sa krošnjama punim ploda iz kojeg ove godine neće biti ulja.

vatrogasci pozariste mucici masline 240816 7

vatrogasci pozariste mucici 240816 6

Iako je jutros još bilo neizvjesno hoće li, i kada, premoreni vatrogasci dobiti zamjene, na požarištu, u Brodarici zatičemo svježe snage iz Državne intervencijske postrojbe iz Divulja u Splitu. Oni su nakon dva dana na požarištu na Hvaru i nekoliko sati odmora stigli u Brodaricu kako bi omogućili kolegama, koji su na požarištu proveli cijelu noć, barem koji sat sna.

vatrogasci pozariste brodarica 240816 1

vatrogasci pozariste brodarica 240816 4

-‘Gori na sve strane. Jutros smo trebali ići na Biokovo, pa su, nas 12 sa tri vozila, preusmjerili ovamo na smjenu. Zadatak nam je sanacija ovih rubnih pojasa i dijela prema unutrašnjosti požara, a ja mislim da će to tijekom dana biti gotovo’ – kazao nam je vatrogasac iz Splita, Ivica Zec.

U obilasku požarišta na Brodarici i Mućićima zatekli smo i zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Šibenika, Volimira Miloševića.

vatrogasci pozariste milosevic 240816 2

-‘Rasporedili smo dio vatrogasaca koji su nam došli u smjenu, tako da na dijelu požarišta imamo ‘friške’ ljude. Veliko je požarište, na prostor od oko 51 hektar koji je zahvatila vatra, nismo mogli dobiti dovoljan broj novih ljudi, pa je ovdje još puno jako umornih ljudi’ – kazao nam je Milošević.

Po Miloševićevim riječima, oni sigurno neće provesti još jedno poslijepodne na terenu, ali je i organizacijski problem dovesti nove, odmorne vatrogasne snage.

vatrogasci pozariste milosevic 240816 1

-‘Ovaj dio posla je i najteži i najzamorniji. Šuma je na mnogim mjestima neprohodna tako da se vatrogasci probijaju uz pomoć motornih pila i sjekira, krčeći prolaze do žarišta kako bi spriječili ponovno razbuktavanje vatre’ – kaže Volimir Milošević.

vatrogasci pozariste brodarica 240816 4

Vršna brojka angažiranih vatrogasaca na šibenskim požarima od jučer, dosegla je 160 ljudi iz skoro svih postrojbi u Šibensko-kninskoj županiji te pomoć iz susjednih Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije. Uz to su, u više navrata, bile angažirane i kompletne zračne snage s tri kanadera i tri air traktora.

vatrogasci pozariste brodarica 240816 7

vatrogasci pozariste mucici 240816 3

Prognoza koja najavljuje buru do kraja dana i dio predstojeće noći, vatrogascima neće dozvoliti ni malo opuštanja, pa jake zemaljske snage ostaju i dalje na terenu. Njihov posao još nije završio, a mještani koji obilaze svoje maslinike i polja u zaleđu Brodarice mogu im samo ljudski zahvaliti na svemu što su im, nadljudskim naporom, proteklog dana i noći, uspjeli spasiti.

vatrogasci pozariste mucici masline 240816 5

vatrogasci pozariste mucici 240816 12

vatrogasci pozariste mucici 240816 1

vatrogasci pozariste brodarica 240816 8

vatrogasci pozariste brodarica 240816 10

vatrogasci pozariste mucici 240816 13

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.