FOTO: Šansona pokazala da i s debitantima ima najbolju pjesmu u Hrvatskoj

Prekrasnih 25 skladbi iznjedrile su 16. po redu Večeri dalmatinske šansone. Bez puno pretencioznosti, jedan od najboljih festivala u Hrvatskoj, na scenu je ‘izbacio’ pjesme koje će se sasvim sigurno slušati. No, dvojac odgovoran za repertoar Večeri novih skladbi, Branko Viljac i Dušan Šarac, nakon 16 godina rukovođenja festivalom nije se prepustio kolotečini. Pokazali su kako treba biti inovativan i širom otvoriti vrata mladim izvođačima. Time su, valja naglasiti, začepili usta kritičarima koji su Šansoni zamjerili da se pretvara u klapski festival. Brojni debitanti, poput šoltanske grupe Mjesni odbor, Frane Brajkovića, Marka Škugora, Eme Kuzmanić, Maria Huljeva, Ivana Županovića. Lucasa, Krešimira Perovića te domaćih snaga iz grupe 022, doslovce su iznenadili i oduševili publiku, ali i svoje starije kolege.

sansona druga vecer

sansona

Kao što je bilo za očekivati, ogroman aplauz ‘zaradili’ su upravo potonji debitanti, reperi iz grupe 022 koji su izveli pjesmu ‘Za tebe pivan šansonu’.

REPERI ODUŠEVILI ŠIBENČANE

-Izašli smo večeras da ljudima u Šibeniku i u Hrvatskoj pokažemo da festivali trebaju izaći iz okvira koje su postavili ljudi koji pak žele od glazbe isključivo raditi biznis. Pisma ‘Za tebe pivan šansonu’ je jednostavna, nadam se da ovaj pljesak govori kako ta jednostavnost i želja za uspostavljanjem jedne urbane glazbene scene pronalazi svoj put ovdje – kazao nam je netom nakon nastupa Joso Vlahov iz 022.

Po prvi put šibenskoj publici predstavili su se i energični Šoltanci, Mjesni odbor koji su dobili povjerenje organizatora te su nastupili u show programu festivala.

sansona druga vecer 2

-Izuzetno nam je drago biti ovdje večeras jer puno njih naših godina nisu dobili ovakvu priliku. Malo nam je vruće, ali zadovoljni smo – kazao nam je Siniša Garbin iz Mjesnog odbora.

Prije sedam godina na trgu ispred katedrale, na Večerima dalmatinske šansone debitirala je i klapa Brodarica za koju se sad već može reći kako su stari znanci poklonika šansone. Ove godine predstavili su se melodioznom pjesmom ‘Kondicija’ koja već danima pronalazi put do slušatelja putem radijskih postaja.

-Zadovoljni smo nastupom, dobro smo se zabavili. Nije nam prioritet ostvariti uspjeh kao i lani, ali bit će nam drago ukoliko nas publika i žiri prepozna – iskreno će Nikola Sunjka iz klape Brodarica.

ĐANI IMA PJESMU ‘BELANOVSKOG’ TIPA

Šibenčanin Đani Stipaničev, prošlogodišnji pobjednik Šansone, i ove godine ima izuzetno lijepu skladbu ‘Čovik s dušon maestrala’ za koju sam kaže kako je radiofonična.

dani stipanicev

– Nije pretenciozna, napadačka kao lani ‘Prokleta ljubav’, ali baš sam to i htio sa svojim suradnicima da napravimo pjesmu ‘belanovskog’ tipa, iako Belan nikad ništa na Šansoni ne osvoji, a uvijek bude najizvođeniji. Ove godine ima jako dobrih pjesama, po listi je izgledalo da ima dosta anonimnih izvođača, ali kad se poslušaju pjesme vidi se da postoji razlog zašto su tu – smatra Stipaničev. Složio se kako Šansona mora svoja vrata otvoriti inovacijama.

-Nemoguće je sačuvati festival u okvirima kada je prije 16 godina nastajao. Svi su galamili i kada su Belan i Massimo pobjedili u duetu s pjesmom ‘Zar više nema nas’ pa su govorili da je to čista rokija na jednom festivalu šansone. Mora biti nešto kontra klapa i nas koji radimo dalmatnski melos, ali ne baš kao Sanremo da se uništi ona melodija, ona stvar koja nas čini posebnima u Dalmaciji – zaključio je Stipaničev.

sansoan druga vecer 3

sansona druga vecer 1

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.