FOTO: Šibenčani daruju krv

Društvo Crvenog križa Šibensko-kninske županije danas je u svojim prostorijama održala dobrovoljno darivanje krvi, koje će trajati do 14 sati. Šibenčani su se i ovoga puta odazvali u velikom broju, a u samo prvih nekoliko sati odazvalo se 40-ak osoba. Darivanju krvi prisustvovali su i šibenski Funcuti koji se rado odazovu ovoj hvale vrijednoj akciji. Jednom mjesečno se provode akcije, a ovog tjedna i u ostalim dijelovima županije biti će organizirane.

davanje krvi1

-U ovih prvih dva sata jako smo zadovoljni, dobrovoljno darivanju krvi odazvalo se 40-ak ljudi. Očekujemo bar još toliko, ako ne i više te na taj način pomognemo onima kojima je naša krv najpotrebnija. Svaki drugi tjedan u mjesecu imamo organiziran ciklus akcija darivanja krvi, međutim kako se uobičajeno odgađa da u ljetnim vremenima nastane nestašica krvi, sada nam je ona prijeko potrebna. Sutra ujutro imamo akciju u policiji od 9-11:30 sati, nakon toga opet u Crvenom križu od 12-14 sati. U srijedu nam je na rasporedu akcija u Vodicama, četvrtak će se akcija održati u Kninu i Drnišu , a u petak je akcija u Tribunju. Svi naši potencijalni darivatelji, raspored darivanja krvi mogu pronaći na našim web stranicama-Lina Gregov, voditeljica zdravstvenih djelatnosti Crvenog križa.

davanje krvi5

Ponavljanje je majka znanja, pa smo odlučili posjetiti još jednom tko može i koji su uvjeti za darivanje krvi.

davanje krvi3

-Glavno je imati dobru volju, biti punoljetan, znači krv mogu donirati osobe od 18-65 godina. Žene mogu darivati krv svaka četiri mjeseca, a muškarci svako tri mjeseca. Donatori moraju biti zdravi, ukoliko postoje zdravstveni problemi bolje je da s darivanjem malo pričekati dok vam se stanje ne poboljša. To mogu biti problemi s tlakom, šećerom, nedavnom operacijom i sl. Jedino što nam preostaje je darovati krv koja je prijeko potrebna za spašavanje ljudskih života. Mi u Hrvatskoj moramo biti sretni što još uvijek postoji darivanje, a ne prodaja krvi-pojasnila nam je Lina Gregov.

davanje krvi4

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.