FOTO: ŠIBENČANI O NASILJU: ‘Dosta toga je u kućnom odgoju, prije se znalo kakav je red’

Potaknuti posljednjim slučajem mladenačkog nasilja koji je zgrozio, ne samo šibensku javnost, već i cijelu Hrvatsku, danas smo među sugrađanima napravili anketu koja je pokazala kakav je njihov stav prema sve okrutnijim načinima rješavanja ‘nesporazuma’ među mladim ljudima. Ako je ‘nesporazum’ uopće prikladna riječ jer razlog za nasilje jednostavno ne postoji.

I naši se sugovornici slažu da nasilje ni u kojem slučaju ne bi trebalo biti rješenje, dio njih polazište problema vidi u kućnom odgoju, a prema njihovim riječima, odavno je zakazao i sustav.

anketa nasilje 1

-Mislim da dosta toga ‘leži’ u kućnom odgoju, a s vremenom i u školi obično izađe na vidjelo. Općenito je među ljudima potrebna veća doza međusobnog uvažavanja i razumijevanja. Ako se s nekim oko nečega ne slažeš, Bogu hvala. Treba prihvatiti različitosti. Što se posljednjeg slučaja tiče, neki kažu da su u pitanju nesuglasice od prije. Jedni pričaju jednu, a drugi pak neku drugu priču, a ono što želim reći jest da o tome možemo u nedogled. Osveta nije rješenje. Nasilje nije rješenje – poručio je slikovito 28-godišnji Marko Chiabov.

– Iskreno, ja bih sve te delikvente stavio iza rešetaka. U vrijeme kada su naši roditelj, bake, djedovi bili mladi, kazne su bile puno strože. I što se roditelja, ali i profesora u školi tiče. Danas svatko zove Plavi telefon, Hrabri telefon. Nije toga bilo prije. Točno se znalo kakav je red – odlučan je Šime Bilić.

anketa nasilje 2

-Nasilje ne smije biti opcija. Mi smo za drugačije rješavanje nesuglasica, a to bismo preporučile i ostalima – rekle su nam dvije mlade sugrađanke ne želeći otkriti imena jer, kako kažu, to ionako nije važno. Važno je samo da mladi napokon shvate da su okrutni činovi poput najnovijeg, za svaku osudu.

anketa nasilje 4

19-godišnja Anamarija mišljenja je da se sve može riješiti normalnim razgovorom, a i sama je s nama podijelila loše iskustvo vršnjačkog nasilja kojem je jednom prilikom svjedočila.

anketa nasilje 7

-Dvije cure su se u školi potukle, a jedna od njih je potom završila u bolnici. Kada govorimo o nasilju među mladima, dio toga sigurno ovisi o kućnom odgoju, ali puno je tu faktora – tvrdi Anamarija, a više o različitim faktorima koji, nažalost, doprinose okrutnim nasiljem među mladom populacijom, rekle su nam prosvjetna djelatnica Alemka i socijalna radnica Sineva.

anketa nasilje 6

– Za svaku osudu. Jasno je da brojka nasilničkog ponašanja sve više raste, ali mi nije jasno zašto. Zapravo, kad malo bolje razmislim, to je spoj različitih faktora. Profesori su često nemoćni. Nisu sva djeca ista niti su vremena onakva kakva su bila kad sam ja imala 29. Ekscesa će uvijek biti. Ne želim generalizirati, ali iz iskustva kažem da je često i kućni odgoj u pitanju – rekla nam je profesorica Alemka Jurić Vučić, a gospođa Sineva dodala je da u ovakvim slučajevima igraju tri faktora: genetika, kućni odgoj i društvo, ovisi što kod koga prevagne.

-Imala sam slučajeva da su mladi delikventi dolazili iz obitelji u kojima je vladala sasvim normalna kućna atmosfera i odgoj, pa su opet bili nasilni. Često je teško reći zašto do takvog ponašanja dolazi – kaže Sineva Periša.

Elizabeta Rupić majka je i baka koja se čvrsto drži mišljenja da sve polazi ‘od kuće’.

anketa nasilje 3

-Sve počinje od kućnog odgoja. Svi bi trebali biti puno stroži. I policija i socijalne službe. Odavnos u zakazali. Ja bih ovim momcima sudila kao i odraslima, a ne starijim maloljetnicima kako se priča, a isto to bih rekla i da je, ne dao Bog, moj vlastiti sin u pitanju. Pa momak će vjerojatno imati posljedice koje će ga pratiti cijeloga života. To je nedopustivo i zaslužuje strogu osudu i kaznu – kaže gospođa Rupić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.