FOTO: Šibenska zima ugostiteljima, hotelijerima nije isplativa

Šibenik se polako sprema za zimski san. Jasno je to svakom tko je posljednjih dana prošetao starom gradskom jezgrom.

Nakon ljeta prepunog kulturno – zabavnih sadržaja na otvorenom , na tvz. ljetnim pozornicama, u kojem su gotovo podjednako participirali privatni poduzetnici (uglavnom vlasnici ugostiteljskih objekata) i Grad Šibenik što sam, što preko kulturnih ustanova koje financira (knjižnica, kazalište, muzej, galerija), stiže nam zima kada će mnogo toga, pa i sadržaji za ispuniti dan stanovništva Krešimirovog grada, utonuti u miran san do, najvjerojatnije, 1. travnja.

IDE, IDE ZIMA

Tek što je turistička sezona završila, pojedini ugostitelji i hotelijeri počeli su razmišljati o zatvaraju svojih objekata. Mjesec rujan nije ni završio, a već smo gledali u zatvorena vrata u Masnoj ulici, u Kalelargi…

Do početka nove turističke sezone svoja vrata zatvorili su caffe & wine bar Vino&INO, recepcija raspršenog hotela Horizont, vinoteka i suvenirnica Bibich, smoothie bar Nar, buffet Nostalgija…

– Jednostavno se u Šibeniku ne isplati raditi zimi – kratko je komentirao vlasnik caffe & wine bara Vino&INO, Vedran Gulin, a istog su stava i mnogi drugi koji su već stavili ključ u bravu.

zatvoreno vino ino1

Tužna je to slika, rekli bismo, grada koji je do prije mjesec i pol živio punim plućima. No zajedno s odlaskom turista, ode i sve ono zbog čega volimo Šibenik ljeti pa se čini kako se kulturno – zabavni program organizira zbog inozemnih i tuzemnih gostiju koji nas posjećuju u periodu unutar turističke sezone, dok su, istovremeno, stanovnici Šibenika usputni korisnici tih programa.

– Činjenica je da je zbog brojnih turista koji dolaze tijekom ljetne sezone i u posezoni, postoji nerazmjer u potražnji za sadržajem u gradu, no kako ste i sami upoznati, smanjena ponuda tijekom zimskih mjeseci nije izazov samo za Šibenik, nego i za sve ostale turističke gradove na obali – poručuju iz Grada Šibenika, te nastavljaju:

– Šibenik tijekom ljetne sezone ostvaruje značajne turističke rezultate, te iz godine u godinu privlači sve više turista. Vjerujemo da je to rezultat upravo bogate i inovativne ponude na kojoj Grad naporno radi. Grad Šibenik je čak i u rujnu ostvario povećanje od pet posto u noćenjima, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, što dokazuje pozitivan pomak prema produljenju turističke sezone.

GRAD JE POZORNICA

S obzirom na program kojemu smo svjedočili ovog ljeta, objedinjen pod nazivom šibensko kulturno ljeto ‘Grad je pozornica’, a zbog spoznaje da su ga radile snage sa šibenskom adresom, postoji razlog nadanju da dio tog programa možemo imati i u jesensko – zimskom – proljetnom periodu, odnosno do početka turističke sezone.

nostalgija

Sigurno je da će kulturne ustanove poput Gradske knjižnice ‘Juraj Šižgorić’, Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, Muzeja grada Šibenika i Galerije sv. Krševana i dalje raditi na programu, nuditi izložbe, radionice, predstave … Tu su i programi koji će nuditi privatni poduzetnici poput programa koje već sad imamo u Azimutu (Pub kviz i Knjiz), no može li više od očekivanog?!

– Ova Gradska uprava radi sve kako bi i u mjesecima van turističke sezone ponudila što veći broj sadržaja namijenjenog Šibenčanima, pa ćemo tako i ove godine organizirati brojna kulturna događanja o kojima će javnost biti pravovremeno obaviještena. Kulturne ustanove Grada Šibenika rade na cjelogodišnjem programu, a krajem godine Šibenčani i njihovi gosti moći će uživati u bogatom božićno – novogodišnjem programu – tvrdi Mladena Baran Jakelić, iz Ureda gradonačelnika.

Bilo bi lijepo vidjeti ljetne pozornica aktivne i u zimskom periodu kad to vremenske prilike dozvoljavaju. Istina, broj turista u gradu u tom periodu da bi se za njih išlo u projekte organiziranja većih manifestacija je zanemariv, ali i Šibenčani znaju i zaslužuju uživati u kulturno – zabavnom programu namijenjenog upravo njima.

S druge strane, i taj zanemariv broj turista s vremenom bi mogao prerasti u značajan uz pomoć zanimljivih programskih sadržaja. Jedan od tih sadržaja je i turistima, makar tuzemnima, izazovan novogodišnji program jer negdje, s nečim se mora početi, a kraj jedne godine i ulazak u novu može se shvatiti i simbolično. Tada bi i vrata ugostiteljskih objekata u Masnoj ulici i Kalelargi, pa i šire, imala razloga ostati otvorena i zimi.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.