FOTO: Šibenski studenti oduševljeni odrađenom praksom u Turskoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Prva grupa studenata Veleučilišta u Šibeniku prije desetak dana vratili su se s dvomjesečne prakse u turskom D-Hotel Maris, a s nama su podijelili svoje dojmove o radu i boravku u jednom od pet najboljih svjetskih hotela. Petero je studenata oduševljeno cjelokupnim iskustvom kojeg su u Turskoj dobili. Bruno Belamarić, jedan od stipendista objašnjava kako je sve to izgledalo. – Od trenutka kada smo došli svi su nas prihvatili više nego dobro: od kolega na poslu, do hijerarhijski viših dužnosnika. Svi su se potrudili da budemo prihvaćeni. Prvih smo par dana imali za prilagodbu i za upoznavanje s hotelom, osobljem i okolinom. U prosjeku smo radili osam sati dnevno, ali smo mogli ostati i dulje kako bismo učili i napredovali – objašnjava Bruno i dodaje kako su slobodno vrijeme koristili za istraživanje okolice hotela i izlete, a naučili su i osnove turskog jezika. U posebnom im je sjećanju ostala plaža Dalian na kojoj se svake godine izlegne nekoliko tisuća malih kornjača, a među kolegama su stekli prijatelje s kojima su u gotovo svakodnevnom kontaktu. Doznajemo kako se na jesen spremaju na privatni posjet Turskoj kako bi prisustvovali na vjenčanju bivše kolegice.

stipendisti usavrsavalje turci4

Tomislav Čičin-Karlov i Snježana Kovač radili su na mjestu guest relations agenta i napominju kako je ta funkcija izuzetno bitna jer su oni prvi i zadnji kontakt gosta s hotelom, a radi se o gostima izuzetno visoke platežne moći koji su jednako toliko zahtjevni. – Tijekom boravka u hotelu, mi gostima ispunjavamo sve njihove želje i zahtjeve. Ako im nešto treba, mi smo prvi kojima se obraćaju – kaže Tomislav, a Snježana dodaje kako joj se sviđa što su sve operativne procedure standardizirane, ništa nije prepušteno slučaju i točno se zna kako postupiti u pojedinoj situaciji.

stipendisti usavrsavalje turci6

Hana Imširović i Jelena Rozga radile su na recepciji i odrađivale sve poslove za koje je recepcija zadužena. – Prvi sam put radila u hotelu i mislim da je jedinstveno to što se gosti, ali i zaposlenici osjećaju kao doma. Od kolega do menadžera, svi te pitaju kako si, a timski je rad vrlo važan. Primjerice, Snježana i ja smo imale rođendan pa su nas kolege iznenadile tortom – oduševljena je Hana. Svi se jednoglasno slažu kako ih je ovo iskustvo samo još više zaljubilo u posao kojim su se odabrali baviti.

stipendisti usavrsavalje turci8

Nenad Tatarinov, generalni direktor D-Hotels and Resorts istaknuo je kako se radi o sjajnom konceptu jer studenti dobivaju uvid u operativu hotela i imaju priliku u praksi iskusiti što je turizam. – Ovo je prvi takav projekt Doguš grupe i polučio je odlične rezultate, što kroz praktičan, što kroz teoretski rad. Naglasio bi da je cjelokupan koncept treninga bio postavljen po najsuvremenijim svjetskim standardima razvoja ljudskih potencijala, gdje su što kroz tjedni monitoring s aspekta njihovih supervizora, što kroz mjesečni monitoring cjelokupnog tima analizirali performanse svakog pojedinog studenta i rezultati su uistinu bili sjajni. U Šibenik stiže svjetski brend kojeg čine sadržaji koje hotel pruža, ali ponajprije ljudi. Mislim da su naši studenti prvi korak ka tome – govori Tatarinov.

stipendisti usavrsavalje turci5

Osim praktičnog dijela, studenti su imali bitan zadatak: prevesti i prilagoditi sve standardizirane procese s engleskog na hrvatski jezik, jer se svi standardi planiraju primijeniti na budući hotel u Šibeniku. Koordinatorica za stipendije Veleučilišta u Šibeniku dr. sc. Ivana Žilić istaknula je kako je ovo prvi put da veleučilište  sudjeluje u ovakvom projektu, što bitno za cijeli nastavni kadar. – Studenti su spojili teoriju koju smo im pružili s praksom. Mislim da je ovo jedan od izvrsnih modela kako spojiti lokalnu zajednicu, hotel koji se gradi s edukativnom institucijom i to nam je uspjelo – objašnjava Žilić, a Tatarinov dodaje kako je za D-Hotels and Resorts ovo bio zanimljiv projekt, budući da računaju na mlade ljude te je još jednom istaknuo kako su upravo oni bitan faktor sutrašnjeg D-Resorta u Šibeniku.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.