FOTO: SPLITSKI AKTIVISTI TRAŽE: Zatvorite sklonište za životinje na Podima zbog groznih uvjeta!

Šest splitskih udruga, koje skrbe o zaštiti životinja, podnijelo je optužni prijedlog Županijskom državnom odvjetništvu protiv skloništa za životinje tvrtke As Eko na šibenskim Podima. U optužnim prijedlogu navode kako ‘uvjeti u skloništu ne ispunjavaju minimalne tehničke uvjete po Pravilniku o uvjetima koje moraju udovoljavati skloništa za životinje i higijenski servisi’. Udruge ističu kako jedna trećina bokseva nije natkrivena, nema zatvorenog dijela, nije izrađena od adekvatnog materijala…

ŽIVOTINJE ŽIVE U BLATU, NEMAJU SE GDJE SKRITI OD KIŠE I SUNCA

as eko3

-Životinje se napajaju iz mačjih posuda za pijesak, prljavih i izgriženih, žive u blatu, a nemaju se gdje skriti ni od kiše, ni od udara vjetra ni od niskih zimskih temperatura koje nerijetko sežu ispod nule, a ljeti su na direktnom udaru sunčevih zraka. Prema izjavama udomitelja niti jedna životinja nije imala ni hrane ni vode, zatečen je mrtav pas u boksu sa krvavim tragom na vratima i podu… – pišu aktivisti u optužnom prijedlogu uz kojeg prilažu i fotografije prostora u skloništu predviđenog za karantenu životinja. Pitaju se na koncu kako je ‘bilo moguće uopće registrirati spomenuti objekt koji ne udovoljava uvjetima i ne provodi zakonske mjere’, a prozivaju i nadležnu veterinarsku inspekciju jer im, navode,  nije jasno ‘kako je moguće da je nadležna ispostava veterinarske inspekcije u više navrata nalazila da je sve sukladno pravilniku što ne odgovara istini jer je i  iz slika vidljivo da nisu ispunjeni tehnički uvjeti glede smještaja životinja’.

ZATVORITI SKLONIŠTE NA PODIMA!

Na koncu aktivisti traže da Ministarstvo provede nadzor skloništa na Podima, a da se isto zatvori dok ne isprave propuste.

Na sve smo zatražili komentar vlasnika tvrtke As Eko Damira Vrvila koji osim na području grada Šibenika, zbrinjava životinje i sa splitskog, drniškog i vodičkog područja. On nam ističe kako nije iznenađen optužnim prijedlogom udruga jer je to ‘normalni folklor posla kojim se bavi’.

as eko2

-Metaforički ću kazati da mi imamo poplavu i umjesto da zatvorimo ventil i ispajamo vodu, ove udruge stalno pajaju vodu, a dok se na zatvori ventil stalno ćemo i imati poplavu. Mi pajamo vodu za novce i zato im smetamo, zato su toliko energični – kazuje Vrvilo koji od Grada Šibenika za zbrinjavanje jednog napuštenog psa za period od 60 dana prima 2.337 kuna, a za zbrinjavanje mačke 1.353 kuna. Na novinarsku opasku kako je iz fotografija vidljivo da uvjeti za smještaj životinja zaista moraju biti adekvatniji, Vrvilo odgovara:

SVE JE PO ZAKONU, INSPEKCIJA NAS STALNO KONTROLIRA

-Naravno da ćemo na trendove, zakone i ostalo stalno ulagati u objekt, a nemojte zaboraviti da nama ovo nije jedina djelatnost. Mi imamo veterinarsku ambulantu, provodimo dezinsekciju i deratizaciju…U objekt na Podima trudimo se stalno ulagati. Ne kažem da smo bajka, vjerojatno imamo svojih greškica, ali ovo što te udruge rade je otvorena konfrontacija – kazuje Vrvilo te dodaje kako su splitski aktivisti neovlašteno fotografirali prostor i to dio gdje se životinje nalaze u karanteni. Za kraj poručuje kako sklonište redovito obilazi veterinarska inspektorica.

-Očito nas žele uništiti, a vidim da su se sada okomili i na nadležne inspektore, pa ti ljudi sigurno čuvaju svoje radno mjesto i nije im u interesu nas štiti. Uostalom ako nešto i krivo radimo, tu je Uprava za veterinarstvo…Što se tiče zakona i pravila sve drži vodu, ali očito samo pod stalnom paskom – zaključuje Vrvilo.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.