FOTO: Šta će nam trgovine kada šparoge rastu svuda

Šparoga ima malu energetsku, a veliku nutritivnu vrijednost. U prehrani su jako bitne, jer obiluju mineralnim tvarima i vitaminima. Šparoge možete kupiti na pijaci, divlje u razdoblju od ožujka do lipnja, a uzgojene veći dio godine. No, zbog toplog vremena i visokih temperatura za ovaj dio godine, šparoge su uranile i na šibenskoj pijaci. Ako ste od onih kojima je lijeno protegnuti noge ili nemate vremena za branje na pijaci ih možete naći po cijeni od 20 do 30 kuna, ovisno veličini svežnja.

šparoge3

-Kod kupnje obratite pozornost na prirodnu zelenu boju i čvrstu strukturu, osobito vrškova. Ukoliko ih nećete odmah pripremati, odvežite ih i čuvajte u hladnjaku-kazala je Branka koja već godinama na svojem štandu na šibenskoj pijaci prodaje šparoge.

šparoge i rotkvice5

Gospođa Branka, osim što ih ima u svojoj ponudi voća i povrća, voli ih i sama jesti pa je za naše čitatelje podijelila i nekoliko ideja kako ih se najbrže i najukusnije može pripremiti, a kako nam je sama priznala omiljene su joj u rižotu.

šparoge klanac1

-Najjednostavnije ih je pripremiti na lešo. Divlje šparoge režite na dijelovima gdje počinju biti tvrđe. Šparoge nakon čišćenja operite u vodi. Zatim ih stavite u kipuću vodu kojoj ste dodali malo soli te ih kuhajte 10-ak minuta kako bi se izgubila njihova gorčina. Kuhane šparoge poslužuju se s malo maslinova ulja-otkriva Branka.

Mogu se koristiti kao dodatak juhama, pitama, palačinkama, prilog mesnim i ribljim jelima te kao dio salata. U nas su svakako najpoznatije fritaje, šparoge u kombinaciji s jajima, kojima možete dodati i šunku, pršut te druge dodatke.

šparoge6

-Često ih spremam kao dio rižota, ista je priprema kao kad je dodatak meso. Jelo bude ukusno, a naziv je bi bio zelena riža-dodala je Branka.

Branka i Ruža godinama beru i prodaju šparoge te su nam otkrile kako ih šibenčani sve manje kupuju, što zbog krize u državi, ali i zbog obilja šparoga koje rastu tik od centra grada.

šparoge2

-Ljudi danas gledaju uštedjeti svaku kunu i samo rijetki ih kupuju. Zato dnevno ne beremo velike količine, nego onoliko koliko možemo prodati. S obzirom da je ovo bila topla zima, šparoge su već počele nicati,sunčanih dana ne manjka, pa su se građani odlučili rekreirati u prirodi i usput ubrati koju šparogu-kazala je gospođa Ruža.

KAZNE I DOZVOLE ZA BRANJE  ŠPAROGA

šparoge7

Kazna za sakupljanje šumskih plodova bez dozvole Hrvatskih šuma iznosi od tisuću do sedam tisuća kuna. No, ono što je privuklo najviše pozornosti jesu nameti predviđeni za branje šparoga i drugih sporednih šumskih proizvoda u državnim šumama. Da bi se uopće brali, potrebno je ishoditi dozvolu područne šumarije Hrvatskih šuma. Za rekreativno i komercijalno branje šparoga u državnim šumama predviđena je naknada po sakupljenoj količini. Prema cjeniku Šumarije obračunava se naknada koja za stručak šparoga (deset komada) iznosi pet kuna. Berač bi se prije branja šparoga trebao javiti u šumariju, kako bi se dogovorio o plaćanju naknade ili uzeo dnevnu ili kakvu drugu dozvolu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.