FOTO: Stoljetna tvrđava (jedva) izdržala naboj strastvenih Hrvata i Francuza

Danas se ništa ne prodaje tako lako kao seks, a seks nitko ne prodaje tako dobro kao Francuskinje dobrog glasa i stasa. Teorija dokazana na sinoćnjem koncertu francuskog bossa nova cover sastava Nouvelle Vague održanog u Šibeniku.

Istim je koncertom završeno ovogodišnje izdanje nekadašnjeg festivala Terraneo, ovo ljeto poznatiji pod nazivom Terraneo Summer Break 2014. Tako je tvrđava sv. Mihovila još jednom ugostila inozemne glazbenike i brojnu publiku koja je podjednako uživala u glazbi i ambijentu.

NOVI VAL  ALA ELODIE I LISTETE

Elodie Frege i Listete Gonzalez Ale, Francuskinje k’o Francuskinje’, tek što su izašle na pozornicu, nešto malo iza 21 sat,  već su svojom pojavom osvojile publiku, budimo iskreni, posebno njen muški dio. Predjele tijela prisutnih na koje njihov stas nije imao utjecaja, pokorila je glazba. Ipak, trebalo je proći vremena da se publika opusti, doista uživi u koncert pa da na poziv pjevačica ‘pronađu razlog za uživanje u životu inače će se bez njega cijeli život vriti u krug’, siđu pred pozornicu, plešu i u potpunosti se predaju užicima glazbe.

tvrdava nouvelle vague9

Već druga pjesma ‘Master and Servant’  mogla bi se shvatiti simboličnom jer nastup Francuskinja doista je senzibilan, gotovo nabijen erotikom, ali priznajemo na fin, nimalo degutantan način, no bilo je jasno tko je na tvrđavi gospodar, tko podanik.  Cure podjednako spretno vladaju publikom kako glazbenim repertoarom i izvedbom tako i s očijukanjem koje je jednu od pjevačica gotovo ‘koštalo’ slomljenih kostiju kada se u štiklama pokušala popeti na zvučnik pred publikom s kojeg je, naposljetku, pala u publiku.

I kao što Hrvati teško vladaju francuskim jezikom, tako ni Francuzima ‘ne polazi za jezikom’ hrvatski, ali trudile su se, doista jesu čime su ostvarile dodatnu komunikaciju. Kultni Dead Kennedys bili su zastupljeni s prigodnom izvedbom ‘Too drunk to fuck’ koja je prethodno navela pjevačice da od publike zatraže instrukcije po pitanju prostih izraza. Strastveni Hrvati plus strastveni Francuzi – dobro su zidovi stoljetne tvrđave još izdržale taj naboj.

tvrdava nouvelle vague5

Čovjek se naprosto uživi u taj ‘film’ novog vala ‘ala’ Elodie i Listete i vrijeme tako brzo proleti da se već nakon prvih pjesama kojima su otvorile koncert poput  ‘Master and Servant’, te ‘Dancing with myself’ više i ne sjećate što se sve sviralo. Svejedno vam je jer glazba i cure vode vas za ruku na putu kroz zvjezdanu noć dok u jednom trenutku otrežnjenja, još uvijek totalno zavedeni ne shvatite da je prošlo sat vremena koncerta i da već treći put zovete Nouvelle Vague na bis.

IPAK MLAKI FINIŠ

I dok ide posljednja ‘In a manner of speaking’ , inače u izvedbi legendarnog Tuxedomoona koji smo nedavno, također, slušali u Šibeniku na SuperUho festivalu, shvatite da je to sve što ćete dobiti za 150,00 odnosno, 180,00 kuna koliko je iznosila cijena ulaznice za posljednji od ukupno tri koncerta u sklopu Terraneo Summer Breaka – sat vremena koncerta, plus tri bisa na koje ste ih morali izmamiti pljeskom i povicima i kroz biseve sve laganice.

tvrdava nouvelle vague3

Ostaje dojam praznine s kraja koncerta jer oproštajni koncert benda, i općenito jednog festivala, a i publika zaslužuju vatromet na kraju. Stoga  se ne možemo oteti dojmu da je ipak super koncertu trebao super, ne ‘mlaki’ finiš. Da su cure završile u žešćem tonu,  koncert s vrha Šibenika sigurno bi se duže pamtio. Ovako, cure sretno dalje i bez Nouvelle Vague.

tvrdava nouvelle vague8

 

Cijelu fotogaleriju pogledajte OVDJE. 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.