FOTO: Stolnjaci, slikovnica, slagalice i proizvodi od smokve nosioci ‘Hrvatskog otočnog proizvoda’

– Od 2007. kada je i pokrenut ovaj projekt cilj je bio razvijati život na otoku i promicati kvalitetu življena na otocima. Svi znamo koliko je  teško i koliko truda treba uložiti za pokrenuti proizvodnju na otoku pa je i pokrenuta inicijativa da se ti ljudi adekvatno prezentiraju i pomogne im se u realizaciji ideje – kazao je župan Goran Pauk.

Šibensko-kninska županija može se pohvaliti brojem od 17 proizvođača s oznakom ‘Hrvatski otočni proizvod’ i 25 proizvoda koji nose istu oznaku dok u cijeloj Hrvatskoj to priznanje nosi 149 proizvoda.

slikovnica

Udruga Argonaut iz Murtera dobila je ovu oznaku za slikovnicu Leonardo i prijatelji te dvije slagalice , proizvode je predstavila Ivona Jandrić, direktorica udruge.

-Nama je cilj svake godine sudjelovati i kreirati barem jedan novi otočni proizvod, a bilo bi dobro kada bi svi zajedno mogli prezentirati svoje proizvode na jednom mjestu – kazala je Ivona Jandrić

Obrt ‘Lipa’ vlasnice Liposave Kuštović također je dodio oznaku Hrvatskog otočnog proizvoda za ručno rađene proizvode od prirodnih materijala, posebno stolnjaka, torbi i nadstolnjaka. Veliku važnost posvetili su edukaciji mlađih naraštaja koje bi trebalo zainteresirati za nastavak ovog tipa zanata.

stolnjaci

Više proizvoda od smokve predstavio je Ivo Nimac iz Poljoprivredne zadruge ‘Faust Vrančić’ iz Prvić Luke te iznio prijedlog da se jedan zbirni centar svih proizvoda sa šibenskih otoka otvori na Prviću i na taj način pokuša na bolji način valorizirati proizvodnju i prodaju proizvoda.

smokve

– Pitanje je koliko je to financijski isplativ projekt s obzirom da ljude na otok ipak treba dovesti i realno gledajući ta opcija ne bi imala značajan financijski efekt. Postoji prijedlog da se jedan takav prostor otvori u Zagrebu i tu se već dosta poodmaklo u toj realizaciji – kazao je župan Goran Pauk, naglasivši još jednom važnost promicanja otočnih proizvoda te nesebičnu pomoć županije u njihovoj prezentaciji.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.