FOTO: Susret djevojaka Šibenske biskupije: Koračati utrtim stazama

Briga za djecu i mlade stoljetna je karizma i poslanje Družbe sestara franjevki od Bezgrješne. Posljednji u nizu događaja na tom području bio je susret djevojaka Šibenske biskupije održan u kuću Matici u subotu 25. listopada 2014. Susret je okupio stotinu djevojaka, učenica završnih razreda osnovne i svih razreda srednje škole, iz 23 župe. Nakon euharistijskog klanjanja i upoznavanja kroz igru i smijeh, pristupilo se radu po skupinama koji je bio koncipiran u tri dijela.

susret djevojaka 222

U prvom dijelu djevojke su analizirale životopise deset svetaca. Identificirale su situacije i događaje koji su odredili smjer njihovih života te vrjednote koje su živjeli i po kojima su i postigli svetost.

susret djevojaka 333

U drugom dijelu su – u već utrtim stazama – tražile svoje korake. Uspoređivale su situacije osobnog života i vlastiti način reagiranja na njih s onima kako su to činili dotični sveci. Ispitivale su savjest s koliko žara ponuđene vrjednote provode i svjedoče u svom životu. Kao rezultat razmišljanja i rada nastalo je stablo – simbol Crkve. Zelenilo njegovih listova simbolizira mnoštvo svakodnevnih životnih situacija, dok su se duhovni plodovi sakrili u simbolici cvijeta.

susret djevojaka 444

Treći dio bio je posvećen osobnom radu u tišini i molitvi. Svaka je djevojka izabrala vrijednost koju će u osobnom životu usavršavati i sveca čijem će se zagovoru utjecati. Kao vidljivi znak svoje odluke i sjećanje na susret djevojke su izradile simbolične uspomene, a same odluke u pisanom obliku prinijele na oltar.

susret djevojaka 555

O samome susretu su rekle:

Susret mi se jako svidio. Bio je vrlo edukativan. Sve je bilo zabavno, a časne jako duhovite. (T.G.)

Susret je bio poučan i dinamičan. Sviđa mi se što smo bili u grupama s nepoznatim djevojkama i tako sklopile nova poznanstva, a nadam se i prijateljstva. Neka uvijek bude ovakvih grupnih radova. Sve je bilo super!!! (C.D.)

Bilo je odlično. Upoznala sam mnogo prijatelja. Sve je bilo tako dobro organizirano, a zadaci odlični. Žao mi je što nisam i ranije dolazila. Nadam se da ću imati još prilika. (M.M.)

susret djevojaka 666

Susret je bio fenomenalan. Sestre, svaki put ste sve bolje i bolje. Hvala vam na prilikama da učimo kroz igru i smijeh. Dajte nam više ovakvih susreta! (I.D.)

Vrhunac susreta bilo je Sveto Misno slavlje. Uz zahvalu Bogu na darovanim milostima, zahvalile su i na daru svetaca koji su nam svojim životom i djelom pokazali put k Ocu, čvrsto utrli staze i koji nas u našemu hodu prate svojim zagovorom. Zahvala također pripada župnicima i vjeroučiteljima koji svojom suradnjom podržavaju ovakve susrete.

IZVOR: Šibenska biskupija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.