FOTO: Svi Draženovi brojevi

Ovo su dani kada se prisjećamo Dražena Petrovića, košarkaškog Mozarta koji je svojim igrama zaludio svijet, a koji bi 22. listopada napunio 50 godina. Tim povodom mediji ovih dana objavljuju razne zanimljive priče i detalje iz njegovog sportskog i privatnog života, a mi smo se odlučili pozabaviti – brojevima. Konkretno, brojevima koje je Dražen tijekom karijere nosio na dresu u klubovima u kojima je igrao, kao i u reprezentaciji.

Kao što je poznato danas u dvorani na Baldekinu, odakle je krenula Draženova nevjerojatna karijera, izvješen je Šibenkin  dres Dražena Petrovića s brojem 4, što ne čudi s obzirom da je upravo s tim brojem na leđima (i prsima) odveo Šibenku do povijesnog naslova prvaka Jugoslavije. Međutim, prvi njegov broj u narančastom dresu bio je 9 (sezona 1979/1980), kojeg je nosio i većinu sljedeće sezone, s tim da je u nekoliko utakmica na dresu imao i osmicu.

drazen sibenka osmica

Prvi put s četvorkom na leđima Dražen se pojavio 1981. godine, u 7. kolu Prvenstva Jugoslavije, na gostovanju kod ljubljanske Olimpije, a zadržao ga je sve do odlaska u Cibonu.

drazen cibona

U Ciboni je, pak, Petrović sve četiri godine nosio desetku, dok je jedinu sezonu u dresu Real Madrida odigrao s brojem 5 leđima. Uslijedio je odlazak u NBA, u Portland Trailblazerse, gdje je Dražen izabrao dres s brojem 44, da bi nakon prelaska u New Jersey izabrao broj 3, i to zbog svog kućnog broja u Šibeniku.

drazen real madrid

Naime, kao što je poznato, njegov šibenski stan u kojem je prije nekoliko godina uređena Spomen soba, nalazi se na adresi Petra Preradovića 3.

drazen nets

drazen portland 44

Što se tiče reprezentativne karijere, Dražen je prve godine u tadašnjoj reprezentaciji Jugoslavije nosio broj 5, da bi onda uzeo svoju omiljenu četvorku koju je nosio na leđima sve do raspada bivše države.

drazen hrvatska

S brojem 4 nastavio je igrati i za reprezentaciju Hrvatske, sve do svoje tragične smrti.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.