FOTO: Tristotinjak šibenskih vjernika sudjelovalo u hodočašću u Poljskoj

Oko 350 vjernika Šibenske biskupije, predvođenih šibenskim biskupom Antom Ivasom sudjelovalo je na biskupijskom hodočašću u sveta mjesta južne Poljske od 5. do 11. listopada ove godine. Prvo odredište bila je Częstochowa i njezino poznato svetište na Jasnoj Gori. Jasna Gora je najpoznatije poljsko marijansko svetište i jedno od najznačajnijih u svijetu (2004. je zabilježeno 3,5 milijuna hodočasnika iz 66 različitih država). Nalazi se na brdu unutar grada. Predmet štovanja je Gospina ikona, koja Gospu prikazuje s Isusom u naručju. Ikona se nalazi u bazilici Rođenja Marijina unutar pavlinskog samostana. Legenda kaže da ju je naslikao sv. Luka na dasci stola koju je sam Isus napravio te da ju je spasila sv. Helena i donijela u Carigrad u 4. st. Za vrijeme ikonoklastičkog pokretabila je skrivena u šumama Poljske i kasnije donesena u Częstochowu. Nakon svih događaja, 1430. za tu je sliku izgrađena velika gotička katedrala, a u 17. i 18. st. je uređena u baroknom stilu. Kralj Jan II. Kazimir okrunio je Majku Božju kao caricu Poljske.

poljska_biskupija2

Hodočasnici su u Jasnoj Gori proveli dva milosna dana. Osim privatnih pobožnosti, slavili su zajedničko euharistijsko slavlje u kapeli Uznesenja Marijina, sudjelovali na večernjim pobožnostima zatvaranja slike, kao i na ranoj pobožnosti otvaranja slike tijekom sv. Mise koju je predslavio biskup Ivas. U jednu molitvu stapali su se zazivi, pobožnosti i pjesme na poljskom i hrvatskom jeziku. Hodočasnici su zatim molili križni put u vanjskom dijelu svetišta, uključujući u molitve razne potrebe naše domovine i naših obitelji. Sve hodočasnike zadivila je pobožnost Poljaka i molitvena gesta klečanja koja je pridržana svih hodočasnicima bez obzira na životnu dob.

Trećeg dana hodočasnici su posjetili Wieliczku, grad u blizini Krakowa, i njegov poznati Rudnik soli, koji je 1978. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine. Rudnik soli Wieliczka je kontinuirano proizvodio stolnu sol od 13. stoljeća do 2007. godine kao jedan od najstarijih rudnika soli u Poljskoj. Vjeruje se da je tada bila 14. najstarija tvrtka koja je još uvijek djelovala na svijetu. Rudnik od devet katova doseže dubinu od 327 metara i dug je preko 300 km. Turistička cesta je duga 3.5 km i obilazi najznamenitije dijelove rudnika. Među njima se ističu brojne skulpture i dvorane koje su rudari isklesali iz žive kamene soli. Posebnu pažnju privlači veličanstvena podzemna crkva sv. Kinge, najveća podzemna crkva na svijetu.

poljska_biskupija

Za posjeta rudniku posjetitelji se spuštaju niz 378 stuba, 67 metara u dubinu, kako bi posjetili rudarske hodnike, kapele, oltare, skulpture i slano jezero sve do dubine od 135 metara, gdje se nalazi dizalo koje ih vraća na površinu.

Hodočašće se nastavilo u središtu Krakowa gdje su hodočasnici s biskupom slavili euharistijsko slavlje u velebnoj bazilici Djevice Marije pod kojom su, budući da se taj dan slavio Dan neovisnosti Republike Hrvatske, molili za domovinu. U spomenutoj bazilici se nalazi poznati drveni oltar kojeg je isklesao Veit Stoss. Bazilika je služila kao arhitektonski model za mnoge crkve, koje su izgradili poljski iseljenici u inozemstvu.

Četvrtog dana hodočašća odredište su bile Wadowice, rodno mjesto sv. Ivana Pavla II. Vjernici su slavili sv. misu u crkvi Papinog krštenja koja je posvećena Prikazanju BDM. Svima je posebno mjesto molitve bila kapela u kojoj je kršten naš dragi sveti Papa. Nakon toga su hodočasnici obišli muzej u rodnoj kući sv. pape Ivana Pavla II. i karmelićansku crkvu sv. Josipa.

Program se nastavio posjetom koncentracijskom logoru Auschwitz u blizini grada Oświęcima. Logor je osnovan 20. svibnja 1940. na području stare poljske vojarne i jedan je od najstravičnijih koncentracijskih logora uopće. Većina zarobljenika je smrtno stradala u plinskim komorama, od izgladnjivanja, prisilnog rada, nehigijenskih uvjeta, izravnim pogubljenjima i u medicinskim eksperimentima. Tijekom obilaska hodočasnici su molili za sve žrtve znanih i neznanih logora svuda po svijetu. Izrazi lica svih hodočasnika koji su obišli ove prostore dovoljno su govorila o potresenosti viđenim.

Zadnji dan hodočašća bio rezerviran za razgledavanje Krakowa. Započeo je svečanim euharistijskim slavljem u crkvi sv. Barbare u središtu grada. Nakon toga uslijedila je šetnja ulicama grada do povijesnog na brduWawel, gdje su smještene najvažnije gradske znamenitosti: katedrala i kraljevski dvorac. Katedrala sv. Stanislava i Vaclava se smatra poljskim nacionalnim svetištem i u njoj su pokopani poljski kraljevi i mnogi ugledni Poljaci. Njene je temelje postavio prvi poljski kralj Boleslav Hrabri. Katedrala je kroz povijest, a posebice između 12. i 14. st., mnogo puta pregrađivana i proširivana. U samom središtu katedrale nalazi se grobnica sv. Stanislava, biskupa i mučenika, koji je ubijen 1079. prema naredbi kralja Boleslava Hrabrog. Uz katedralu nalazi se Zigmundova kapelica.

U jednom od tornjeva nalazi se najveće i zvono u Poljskoj. Teško je gotovo 13 tona i zahtjeva snagu 12 ljudi da bi se njime pozvonilo. Zvono “Zigmund” zvoni samo u rijetkim prilikama, i to da bi obilježilo događaje od izuzetne važnosti za Krakow i Poljsku tijekom religioznih i nacionalnih praznika. Smatra se za jedan od nacionalnih simbola Poljske. Uz katedralu hodočasnici su obišli vrlo vrijednu crkvenu izložbu povijesnih i najnovijih liturgijskih predmeta i odjeće, naravno, velikim dijelom povezanih uz osobu sv. Ivana Pavla II.

Boravak u Poljskoj završio je posjetom svetištu Milosrdnog Isusa u Lagiewnikiju. U svetištu se nalaze grob sv. Faustyne Kowalske i slika Milosrdnog Isusa iz 1943. godine. Svetište je u sklopu samostana sestara “Naše Gospe od milosrđa” u kojem je jedno vrijeme živjela i 1938. umrla sv. Faustina. Vjernici su na grobu sv. Faustineiz molili krunicu Božanskog milosrđa i iskazali počast pred njezinim relikvijama.

Duhovno okrijepljeni i zahvalni Bogu za bogato duhovno iskustvo hodočasnici su se uputili natrag u domovinu te pristigli u Šibenik idućeg dana u podne.

IZVOR: Šibenska biskupija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.