FOTO: Turistima podijeljene majice ‘Bio sam u Šibeniku, gradu koji je prvi na svijetu dobio javnu rasvjetu’

Danas se navršava 119 godina od kada je grad Šibenik zasjao svjetlošću proizvedenom u hidroelektrani Jaruga na Krki. Povijesni trenutak za Šibenik obilježit će se večeras u 20.30 sati simboličnim glazbeno-scenskim događanjem ispred Gradske vijećnice, na Trgu Republike Hrvatske. Za ovu prigodu pripremljeno je 119 majica na kojima piše na engleskom jeziku ‘Bio sam u Šibeniku, gradu koji je prvi na svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju’.

tz turisti obljetnica struje7

tz turisti obljetnica struje2

Majice je danas, kao svojevrsnu pozivnicu za večerašnji događaj, ispred šibenske katedrale turistima dijelio direktor TZ-a grada Šibenika Dina Karađole. Premda u početku pomalo sramežljivi, turisti su oduševljeno prihvatili majice na poklon te obećali kako će prisustvovati večerašnjem događaju.

tz turisti obljetnica struje4

tz turisti obljetnica struje6

tz turisti obljetnica struje9

Šibenik se na današnji dan, prije 119 godina, upisao zauvijek među prve gradove na svijetu u kojima je zasvijetlila žarulja na istosmjernu struju. Vidovitošću tadašnjeg gradonačelnika Ante Šupuka  i europskih stručnjaka  za elektrifikaciju Šibenik je tako dobio polaznu osnovu za daljnji razvoj.

119. obljetnica prvog paljenja električne rasvjete na šibenskim ulicama obilježit će se prikazivanjem kratkog filma Nacionalnog parka Krka, a okupljene će pozdraviti i gradonačelnik Željko Burić. Uz iluminacije koje će se, pomoću  inteligentne rasvjete projicirati na fasadama okolnih građevina, bit će upriličen i ples s vatrom, a u glazbenom dijelu nastupit će Pavao Mašić i glazbeni sastav Cvita & Jazz fun club.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.