FOTO: U Solarisu se okupili ovčari i kozari iz cijele Hrvatske

U hotelu Ivan u Solarisu jutros je otvoreno 15. po redu dvodnevno savjetovanje za uzgajivače ovaca i koza iz cijele Hrvatske. U sklopu savjetovanje održana je i izložba ovčjih i kozjih sireva na kojoj su se predstavili i sirari iz naše županije, Ante Petrović, Ivan Petrović (I-Pak), Branko Rajčić, Eko Farma Validžić, Joso Olivani te Ante Nakićen. Iz Hrvatske poljoprivredne agencije ističu kako je svake godine sve više proizvođača u ovoj djelatnosti što dokazuje da je od 194 proizvoda od ovčjeg i kozjeg mlijeka pristiglih ove godine nagrađeno njih 137.

sajam ovaca i koza11

sajam ovaca i koza4

-Svake godine obaramo rekorde u proizvodnji ovčjih i kozjih sireva, a davno sam rekao kako ste vi, uzgajivači, kreativci jer svake godine izmišljate nešto novo – kazao je Antun Jureša, predsjednik Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza.

Okupljene je pozdravio i šibensko-kninski Tomislav Vrdoljak koji je istaknuo kako Šibensko-kninska županije potiče proizvodnju ovčje i kozje proizvodnje pa smo tako 2008. godine imali 96 ovčara da bi ta brojka lani porasla na 104. Prije šest godina naše područje nije brojilo niti jednog uzgajivača koza dok ih je lani bilo četvero.

sajam ovaca i koza8

-Šibensko-kninska županija različitim mjerama potiče ovčarstvo, proteklih godina educirali smo niz sirara, u suradnji s Udrugom sirara iz naše županije ‘Mišinac’ pokrenuli smo postupak registracije naziva proizvoda sir iz mišine – kazao je Vrdoljak.

sajam ovaca i koza10

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.