FOTO: Uskoro recepciju otvara ‘Raspršeni hotel’

Posjetili smo sjedište Udruge privatnih iznajmljivača stare gradske jezgre ‘Raspršeni hotel Šibenik’ koja se smjestila u Ulici kralja Tomislava 11. Zatekli smo radove u punom jeku, a kako nam je kazao potpredsjednik udruge Anton Dobra, završetak radova očekuje se već za mjesec dana, dok ‘Raspršeni hotel’ svoje službeno otvorenje planira 1.svibnja. Cilj udruge  je olakšati logistiku privatnim iznajmljivačima u staroj gradskoj jezgri te okupiti sve djelatnike u primarnom i sekundarnom turističkom sektoru, od suvenirnica, zlatarnica do frizerskih salona i stomatologa.

rasprseni hoteli3

-Danas nam slijedi najteža faza, izmjena stolarije, okvira vrata i prozora, iza toga slijedu nam fini radovi, sređivanje interijera. Dizajnerica interijera Franka Baranović izradila je kompletni nacrt, a moramo se pohvaliti da će ovo biti jedinstvena recepcija u Hrvatskoj. S obzirom da je ovo prva i jedinstvena, sami interijer vezan je za jedan retro stil, pomalo starinski s jednim prekrasnim lusterom u sredini koji daje dašak elegancije. U desnom kantunu je predviđen dnevni boravak za goste, u kojem će biti dostupna televizija i Internet. Na lijevoj strani biti će polica s šibenskim suvenirima  i autohtonim proizvodima, objedinit ćemo šibenske obrtnike stare gradske jezgre. U sredini će se nalaziti pult na kojem će turistima biti dostupne sve informacije. Od toga gdje mogu jesti, spavati, s kojim brodom će otići na neki od naših otoka, kojim autobusom mogu posjetiti okolna mjesta, gdje će kupiti nakit ili pak kako da pronađu frizerski salon-otkriva Anton Dobra, te dodaje kako je riječ o sadržaju pravog hotela, samo ne na jednom mjestu, već je raspršen po cijelom gradu.

Već godinu dana udruga aktivno djeluje, organiziraju se različita predavanja i radionice, a odaziv obrtnika iznajmljivača je velik.

rasprseni hoteli6

-Prije mjesec dana započeli smo s radionicama u Gradskoj vijećnici. Ministarstvo nam je odobrilo i konzultanta, Puljanina Roberta Bačaca, koji već ima iskustva  s sličnim projektima. Naime, oni su već napravili raspršeni hotel na ruralnom  dijelu Istre i apsolutno su uspjeli u svom naumu. Odazvalo se preko trideset ljudi, još su neki malo skeptični, ali kada  sve skupa kada stane u funkciju, shvatit će da je ovo za dobrobit svih nas. Vrlo je važno naglasiti da organizacijom raspršenog hotela i ugovornim povezivanjem iznajmljivači NE gube svoju autonomnost. Oni i dalje ostaju registrirani na isti način kao i do sada-ističe Dobra.

rasprseni hoteli anton dobra2

Članovi Udruge kreću i na studijsko putovanje, a pozvani su od strane raspršenog hotela Italije, gdje će im na konkretnom primjeru pokazati kako to kod njih funkcionira.

-Iz udruge prelazimo u jednu jednostavnu firmu, gdje ćemo morati zaposliti mlade obrazovane ljude koji pričaju strane jezike i koji imaju volje i znanja za rad u turizmu. Cilj nam je sezonu produžiti na pred i post sezonu, a to možemo postići tako da im olakšamo dolazak i snalaženje u gradu za vrijeme njihovog boravka. Upravo dnevni boravak koji sam spominjao služit će gostima kada dođu s puta za odmor u klimatiziranom prostoru, jer su većinom nervozni i umorni, a tu ćemo im ponuditi pićem dobrodošlice i tek nakon toga naši iznajmljivači dolaze po njih.

Prostor bivšeg kina Odeon  udruga će također staviti u funkciju, tako će tamo održavati različite prezentacije, ali i polako razvijati i kongresni turizam.

rasprseni hoteli4

rasprseni hoteli45

-Već se u ovoj fazi polako tražimo, koji dio turizma da prezentiramo  u budućnosti, tako recimo uz kongresni, Šibenik ćemo predstaviti kao jedno  od top destinacija za vjenčanja, trebamo iskoristiti ljepote dva prekrasna nacionalna parka, tvrđava, katedrale i stare jezgre grada. Otkrit ću vam još malo, imamo ideju i s Dalmatincem, kao našom pasminom, napraviti jedan ‘Welcome pat’s’ . Moramo napraviti jedan iskorak od klasičnog ‘dođite se kupati’ na nešto novo i drugačije, a već sada imamo samo pozitivne povratne informacije-otkriva Dobra.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.