FOTO: ‘Veliki manevri u tijesnim ulicama’ nasmijali do suza šibensku publiku

Ogroman pljesak poklonila je šibenska publika večeras Ivi i Vinku Brešanu te fantastičnoj glumačkoj postavi komedije ‘Veliki manevri u tijesnim ulicama’. Uspješno izvedena premijera predstave nastale prema tekstu Ive Brešana, a pod redateljskom palicom njegova sina Vinka, svjedoči kako HNK Šibenik ima još jedan izvrstan komad u vlastitoj produkciji s kojim ponosno može stati uz bok puno većim kazalištima u Hrvatskoj.

IVO BREŠAN: BILO JE IZVRSNO

predstava bresan7

Sat i pol vremena šibenska je publika uz neprestani smijeh uživala u uprizorenju rodnog grada u 20-godinama prošlog stoljeća. Priča se vrti oko dvije kćeri, lijepe Cvite i goropadne Katice, dobro situiranog Šibenčanina Vice Prebande koje oblijeću prosci. U sve se upliće vlasnik lokalne krčme Niko Tafra ljutit na Prebandu jer mlađu kćer Cvitu nije htio dati njegovu maloumnom sinu Dunku. Kada se u sve umiješa Tafrin nećak, funcut koji je netom stigao sa školovanja u Zagrebu, nastaju veliki manevri u tijesnim šibenskim ulicama.

Narugao se Brešan u svom komadu šibenskoj gospodi i aristokraciji koja opore mirise povijesti godinama ne želi isprati sa sebe, otvorio je i pitanje može li se ukrotiti nepredvidljiv ženski duh, a komediografski je iskoristio superiorno ponašanje Šibenčana prema žiteljima u Zagori.

predstava bresan4

-Bilo je izvrsno i apsolutno sam zadovoljan. Možda je čak bliže i autentičnije tekstu kako sam ga ja napisao, nego li u prvoj postavi koju je izvodilo kazalište Komedija. Malo sam u svojim djelima Šibenik obrađivao, tako da mi je drago  da na neki način i Šibenika ima u mojim djelima – kazao je nakon premijer Ivo Brešan.

GLUMCI NA VISINI ZADATKA

predstava bresan3

Redatelj Vinko Brešan premijeru, kako nam je kazao, nije gledao. Naime, nema ih običaj gledati.

-Posao redatelja završava s generalnom probom i od tog trenutka vladar predstave postaju glumci. Tko sam ja da  kao mali od kužine gledam što rade kraljevi – kazao je Brešan mlađi. A glumačka postava ‘Velikih manevara u tijesnim ulicama’ zaista je bila na visini zadatka.

Uz odlične šibenske glumce Jakova Bilića, Franku Klarić i Matu Gulina, svakako treba spomenuti fantastične glumce koje je Šibenik ‘posudio’ iz dubrovačkog teatra Zdeslava Čotića, Antonia Franića i Branimira Vidića, no i briljantnu Mariju Škaričić, Joška Ševu, Marinka Prgu, Filipa Detelića, Ivana Brkića te Matiju Šakoronju.

predstava bresan12

Postoji li mogućnost da se i ovog puta tekst Ive Brešana na kazališnim daskama ‘vrti’ jedno desetljeće kao što je to bio slučaj s izvedbom ove predstave u produkciji Kazališta Komedija? Teško. No, šibensku priču na šibenskim kazališnim daskama, morate pogledati. Ipak je potpisuje ne jedan, nego čak dva, genijalca iz obitelji Brešan.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.