FOTO: Vinili pobjedili ‘digitaliju’

Do kraja godine ostalo je nešto više od dva mjeseca, a za ljubitelje (budimo iskreni i proizvođače) vinila stižu dobre vijesti iz Velike Britanije. Prema podacima tamošnjeg Official Charts Companyja ovogodišnja prodaja ploča na Otoku vjerojatno će prijeći brojku od milijun prodanih primjeraka.

Bit će to prvi put u 18 godina da je prodaja vinilnih izdanja dosegnula sedmeroznamenkastu brojku.

POVRATAK RETRU

Nismo provjeravali koliko se ploča od početka tekuće godine do danas prodalo u Šibeniku no provjerili smo kupuju li uopće Šibenčani vinile i za tu smo priliku zavirili u glazbenu prodavaonicu u šibenskoj Kalelargi.

– Prodaju se, prodaju, ali ne onoliko koliko se misli ili koliko bi brojke koje se spominju sugerirale. Ali, prodaju se – tvrdi Pole, trgovac iz Dallas Music Shopa.

I točno se sjeća trenutka kad su ploče ponovno postale ‘IN’ pa će reći da je to bilo 2007./2008. godine, a u međuvremenu gotovo podjednako kupuju ih strastveni kolekcionari i oni koji ih tek otkrivaju ili oni koji su se, kako će prodavač reći u šali, odlučili vratiti retru.

diskodelija dallas1

– Evo, baš prije koji dan došao mi je jedan dečko iz Vodica. Kupio je dvije ploče, a treću me zamolio da mu ostavim sa strane – govori Pole, priznajući da za samo jednu ploču pojedinac mora izdvojiti, za današnje prilike, izdašniju svotu novca.

Ove godine naprodavanije vinilno izdanje je ‘AM’, britanskog benda Arctic Monkeys (koji svoju glazbu, očito, prodaju u bilo kojem zapisu, budući da su i vlasnici najbrže prodavanog debi albuma u povijesti britanske diskografije) košta 169,00 kuna, dok isti CD košta jedno pedesetak kuna manje.

– Još su danas ploče i bolje, kvalitetnije nego što su bile. Međutim, ne možeš ti to sve što bi htio imati financijski pratiti – potvrđuje Pole.

STARO VS. NOVO

Prošla godina zaključena je sa 780 tisuća prodanih primjeraka ploča, dok je samo ove godine tijekom prvih devet mjeseci prodano 20 tisuća više, odnosno 80 tisuća vinila. U Šibeniku se, pak, prodaju stara vinilna izdanja, te novoproizvedene ploče.

– Ljudi uzimaju i jedno, i drugo. Kupe ono što im u tom trenutku paše. Teško je reći što se više prodaje, stari ili novi naslovi. Netko, na primjer, želi Otisa Reddinga baš na ploči, a ta ploča i zaslužuje veću cijenu jer je baš iz vremena ploča – zaključuje.

Koliko ste vi spremni izdvojiti za ploču? Imate li ih doma i skupljaju li prašinu u nekom mračnom kutu kuće ili ih redovito slušate na gramofonima s kojima u kombinaciji čini savršenu zvučnu sliku onog dijela minulih vremena kojih se malo tko ne prisjeća s osmijehom na licu?

ALTERNATIVA POSTOJI

Ako ih i nemate doma ili imate no nedostaje ono najvažnije – iglica, odnosno gramofon, u Šibeniku uvijek postoji alternativa, mjesto gdje svi ljubitelji nostalgičnog zvuka mogu uživati u istom, a to je, naravno, Azimut.

projekt 33 45 nino rak i nikoila balvan

Malo tko od Šibenčana ne zna da je na istom mjestu oformljen vinilni DJ kolektiv Projekt 33/45, da je tamo nastala Fiesta Reunion koja okuplja DJ-je na vinilima, da dovodi u goste DJ UncleFunka i Borovicha koji njeguju tu estetiku vinilnog DJ-inga.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.