FOTO: Vodičke žudije – u čast vjere i na ponos svom mistu

Dvadesetak vodičkih mladića u srijedu navečer u prijateljskoj atmosferi dogovaralo je posljednje detalje oko proslave Velikog tjedna u svom mistu. Pred njima su posebni dani. Najveći kršćanski blagdan, Uskrs, slave odjeveni u rimske vojnike i tijekom tri dana čuvaju Kristov grob te postaju atrakcija koja je odavno prešla granice mista. Oni su Vodički žudiji, družina koja već više od stotinu godina postoji u Vodicama. Svoju službu žudije započinju na Veliki četvrtak, kada obučeni u rimske vojnike sa buzdovanom i sulicama pristupaju oltaru te nastavljaju čuvati Isusov grob sve do uskrsnuća. Na Veliki petak prisustvuju u procesiji kroz mjesto prateći Isusa koji nosi teški križ. Kada zvona na Veliku subotu zazvone simbolizirajući Isusovo uskrsnuće, stražari od straha padaju na zemlju i bježe.

zudije vodice strikoman 1

Žudije su ponos Vodičana, a časna zadaća biti dijelom ove dugogodišnje tradicije, između ostalih, pripala je Jakovu Barišiću, Benjaminu Aleksiću, Stanku Šprljanu, Roku Skočiću, Marku Juričev Martinčev, Branimiru Mariću i Dinu Juričev Sudac. Kada ih upitate zbog čega su se odlučili postati žudijama, zajednički nazivnik njihovih odgovora je – čast.

ODE SAN STALNO, NE BI TIJA IĆI DOMA

zudije vodice3

-Ovo je lipo iskustvo i veliki plus u životu. U školi svi znaju da sam žudija i svi me u tome podržavaju – govori nam Dino, jedan od najmlađih žudija u ekipi. U svojoj službi ‘svjež’ je i Benjamin.

-Kada sam bija mlađi, bilo mi ih je lipo gledati pa sam se odlučija pridružiti, a sada mene drugi gledaju – smije se.

-Kada sam bija mali onda sam s materom dolazija u crkvu i uvik san njih gleda. Bili su nešto posebno, to kako se unesu u ulogu. Uvik sam tija biti žudija i jedva sam čeka kada će doći ta godina da im se mogu pridružiti. Ode san bija stalno, ne bi tija ići doma, ode san ruča i čistija, dok im se nisam pridružija – dijeli svoju priču s nama Stanko.

Taj mladenački zanos i velika želja postati čuvarom Kristova groba, u kojega su za Uskrs uprte oči cijelog mista, razlog je zbog čega ih je većina pristupila žudijima. Sazrijevanjem, priča nam zapovjednik žudija Marko Juričev Martinčev, razmišljanje im se promijeni.

zudije vodice8

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-U svima nama leži to da ti netko kaže bravo, ali s vremenom ti se stvari poslože i vidiš koliko je zapravo časno da si tu, da si član nečeg što u Vodicama traje već više od 100 godina. U Vodičkim žudijama ima nas oko 30-ak što je odlična brojka kada se u obzir uzme da su to sve momci s prosjekom 22, 23 godine. Okupiti mlade da dolaze negdje i da dobrovoljno daju svoje slobodno vrijeme za nešto što je vezano za crkvu i vjeru je već uspjeh, a kamoli bilo što drugo – smatra Marko. Osim što se trude očuvati tradiciju koja im povjerena, ovi mladići nastoje i biti svijetli primjer svojim vršnjacima. Trude se, govore nam, koliko god mogu živjeti svoju vjeru.

ŽIVJETI VJERU

zudije vodice2

-Jedan žudija prvo mora biti kršćanin i katolik. Redovito ići na misu i primati svete sakramente te mora biti primjer mladima kako da se ponašaju i kako da žive, iako je to teško u ovo vrijeme – priča nam Jakov dok svi uglas odgovaraju kako se trude u ovo moderno doba biti bolji ljudi.

-Svi nastojimo prvo biti bolji ljudi, potom bolji kršćani, a onda kroz našu družbu i običaje drugima prezentirati našu vjeru – dodaje Marko.

Žudijom se postaje sa 14 ili 15 godina, a gornja granica su 33 godine. Najveći dio posla žudije obavljaju za uskršnje blagdane, no tijekom cijele godine nastoje biti na raspolaganju župniku i časnim sestrama vodičke župe.

-Nastojimo maksimalno biti tu i trudimo se uz sve svoje aktivnosti i obveze biti primjer zajednici – kaže Branimir.

NAJMLAĐE ŽUDIJE

Koliko je ova tradicija važna Vodičanima, svjedoči kako postoji i nešto mlađa skupina žudija. Svi dječaci i mališani koji još ne mogu pristupiti žudijima, u odore se oblače dva puta u godini za Veliku subotu i na Dan grada Vodica te sudjeluju u procesiji. Vodički žudiji mogu se pohvaliti i organizacijom ‘Festivala vodičkih žudija’ koji postoji već 14 godina, a svake godine održava se u drugoj župi te okuplja čuvare Kristova groba iz cijele Hrvatske.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-Festival je u svojim početcima brojio osma župa, a ove godine prijavljeno ih je 38! I nije da se mi jednom godišnje samo okupljamo, već se svatko od nas u svojim župama nastoji trgnuti, držati do važnih stvari i dati drugima najbolje od sebe – zaključuje Marko.

Dvadesetak žudija svoj je sastanak u srijedu, pred početak obilježavanja Vazmenog trodnevlja, završilo kratkom molitvom, a potom su se svi uputili na korizmeni koncert u župnoj crkvi. Utanačili su posljednje pripreme, tko bdije prvu noć, tko drugu, kada je termin okupljanja…No, nije im teško, govore za kraj. Sve to rade u čast svoje vjere i na ponos svojih Vodica.

zudije vodice1

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.