FOTO: VRIJEME SE SMILOVALO: Prekrasna noć na Večeri novih skladbi 17. Šansone

Sedamnaestu godinu zaredom na trgu ispred šibenske katedrale u direktnom prijenosu HTV-a održana je Večer novih skladbi Dalmatinske šansone. Premda se u popodnevnim satima nije tako činilo, vrijeme je ipak išlo na ruku Šibenčanima koji su uživali u 25 festivalskih pjesama.

sansona6

sansona4

sansona5

sansona3

Osim već poznatih lica, poput Nene Belana, Đanija Stipaničeva, Giuliana, šibenska Šansona iznjedrila je i mnoge debitante. Među sedam ovogodišnjih debitanata je i 19-godišnja Šibenčanka Sara Škugor koja je zaradila ovacije domaće publike. Priznala nam je kako je još kao mala pratila Šansonu iz gledališta, a večeras joj se ostvario san te je na Šansoni i nastupila.

sansona14

-Ne mogu doći do zraka, ne mogu opisati koliko je prekrasno iskustvo pivati ovdje s orkestrom, to iskustvo još nisam doživjela. Treba živjeti za ovaj festival. Očekujem da će mi festival biti odskočna daska, da ne mislim tako ne bi ni bila tu, cijenim ovu pozornicu, kao i festival, on mi je među top festivalima u Hrvatskoj – kazala je mlada Šibenčanka. Iako je svojim pjesmama osvajao brojne festivale, Tončiju Huljiću bila je ovo premijerna Šansona. Njegov bend ‘Madre Badessa’ izveo je pjesmu ‘Doma gren’ koja se publici posebno svidjela, a Huljić nam je kazao kako je sa spomenutom pjesmom na Šansoni trebao nastupati još prije dvije godine.

sansona8

-Večeras sam tu jer sam imao dug prema ovom festivalu, naime, trebao sam nastupiti s ovom pjesmom prije dvije godine pa sada odrađujem. Mislim da ova muzika nije za takmičenje, ali, eto, zvali su me, budući da mi je CD vani, tajming se nekako poklopio. Ovo je sigurno prvi i zadnji festival na kojem nastupam – tvrdi Huljić.

Možda ne u istom broju kao dosadašnjih godina, ali i večeras su klape bile sastavni dio Večeri dalmatinske šansone. Jedna od njih je klapa Brodarica, miljenici šibenske publike. Budući da su tijekom svojih sedam godina pojavljivanja na Šansoni osvajali mnoge nagrade, ove godine o njima ne razmišljaju, kaže član klape Nikola Sunjka.

sansona10

-Butno nam je da ljudi vole pjesmu – poručuje.

Prošlogodišnji pobjednici klapa Cambi iz Kaštel Kambelovca kazali su nam kako im je Šansona najdraži festival u Hrvatskoj zbog odlične atmosfere, prijema publike, ali i kvalitetnih pjesama.

-Budući da je samo jedna natjecateljska večer možda je zato koncentracija pjesama toliko dobra – smatra Hrvoje Lozančić iz Cambija.

sansona11

Veterani klapskih pjevača u Hrvatskoj svakako su članovi klape Maslina koji su se predstavili pjesmom ‘Šibenska bura’. S njima je večeras trebao nastupiti Arsen Dedić, no bio je spriječen. Premda je mnogima hiperprodukcije klapa u Hrvatskoj već pomalo dosta, Branko Bubica iz klape Maslina drži kako su klape dale svoj obol dalmatinskoj pjesmi te zaslužuju biti dijelom Večeri dalmatinske šansone,

-Klapa Maslina napravila je najveći hit svih festivala s pjesmom ‘Da te mogu pismom zvati’ koja je prodana u 100 tisuća primjera. Mislim da ovom festivalu klape trebaju, iako postoji specijaliziran festival klapa u Kaštelima, Šansona mora njegovati klapsku pjesmu, ali na drugačiji način više šansonjerskim skladbama, a manje zabavnim – kazao je Bubica.

sansona1

Odličnu atmosferu Šansone ne treba posebno isticati, to je već postao njezin prepoznatljiv štih, no svakako treba spomenuti festivalski orkestar koji je pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog bio perfektan.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.