FOTO: Završen treći Međunarodni arheološki kamp Colentum-Murter 2014.

Udruga “Argonauta”, Muzej grada Šibenika, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek arheologije Sveučilišta u Zadru uspješnom organizacijom trećeg Međunarodnog arheološkog kampa Colentum-Murter 2014. nastavili su sa istraživanjem i uređenjem važnog arheološkog nalazišta Colentum u Murteru.

I ove godine Kamp se sastojao od podmorskih i kopnenih istraživanja Colentuma te stručnih predavanja. Predavanja su bila otvorena za javnost. Na kampu je sudjelovalo 10 studenata arheologije zadarskog i zagrebačkog Sveučilišta.

colentum222

 

Voditelj kopnenih istraživanja bio je arheolog Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević, a suradnica Ivana Cunjac. Voditelji podmorskih istraživanja bili su prof.dr.sc. Irene Radić Rossi i Željko Krnčević, a suradnici Suzana Ćule i Matko Čvrljak. Voditeljica nastavnog dijela programa bila je prof.dr.sc. Bruna Kuntić Makvić iz Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

colentum333

 

Ove godine studentima su se pridružila i djeca s posebnim potrebama iz Centra za odgoj i obrazovanje “Šubičevac” pod vodstvom defektologinja Marijane Rupić iz Šibenika, Vedrane Četković iz Zagreba. Kako je Colentum poznat po mozaicima djeca su uz pomoć restauraž i konzervatorice Danijele Skelin u tehnici mozaika izradila hobotnicu koju su prozvali “Pigo”. Mozaik će biti izložen u Argonautinom Edukacijskom centru.

colentum444

– Nastavili smo istraživati kompleks tzv. maritimne vile i to na dijelu na kojem smo utvrdili postojanje još jedne cisterne dimenzija 10 x 8 m. Možemo pretpostaviti da je riječ o objektu koji je izvorno iz doba antike, a koji je doživio preinake kako u kasnoj antici, tako i u srednjem vijeku. Opet se potvrdilo da je antički Colentum upravo obilovao freskama i mozaicima. Osim toga, pronađeno je i dosta ulomaka fine i grube antičke keramike, lampica i tegula, a u samoj cisterni pronađen je ulomak kasnoantičke posude. Uzimajući u obzir 

činjenicu da je ova građevina bila dio većeg lučkog postrojenja, u ovom momentu samo pretpostavimo da je mogla služiti za opskrbu brodova koji su u Colentum dolazili s prostora cijelog Mediterana. Osim istraživanja, nastavili smo sa sanacijom i konzervacijom dijela arhitekture- kaže Željko Krnčević.

Ovogodišnja podmorska istraživanja dala su izuzetne rezultate. Pronađeni su ostaci vjerojatno antičkog pristaništa. Uz ostali materijal pronađeno je grlo amfore sa žigom, ulomci fine antičke keramike, nekoliko pršljenova za mreže ili tkalački stan, poklopci amfora i balastno kamenje. Nadamo se da će istraživanja na ovom značajnom lokalitetu uskoro biti nastavljena. Zahvaljujemo se obitelji Skračić koja nam je dala dozvolu za istraživanje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.