FOTO: Zazvonilo prvo zvono u Osnovnoj školi Meterize

Točno u 12 sati i 47 minuta školsko zvono simbolički je označilo da je nova školska zgrada na Meterizama – otvorena! Učenici koji su svoju osnovnu školu čekali godinama, sutra će po prvi put sjesti u nove klupe i početi s nastavom.  Moderno opremljenu školu s 14 učionica i pripadajućim kabinetima, knjižnicom, informatičkom učionicom s 30 računala, sportskom dvoranom i vanjskim sportskim terenima jedva je dočekalo 332 djece i njihovih roditelja koji žive na Meterizama.  Otvorenju je nazočio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović sa zamjenicima koji je tom prilikom svim učenicima i učiteljima zaželio uspješan početak drugog polugodišta.

ŠKOLA ‘TEŠKA’ 50 MILIJUNA KUNA

Projektant OŠ Meterize je splitski akademik Dinko Kovačić, a vrijednost projekta procjenjivala se na 58 milijuna kuna, no koštat će oko 50 milijuna kuna, kazao je šibenski gradonačelnik Ante Županović.  Od tog su iznosa tri ministarstva, Ministarstvo obrazovanja, Ministarstvo regionalnog razvoja, te Ministarstvo mora prometa i infrastrukture participirali s 28 milijuna kuna, dok je Grad Šibenik uložio 18 milijuna kuna.

-Sjećam se kada sam razgovarao s prvašićima s Meterizma na početku školske godine kada su mi rekli da jedva čekaju novu školu i dan kada više neće morati prelaziti cestu. Meterize su gradska četvrt u kojoj živi mnogo mladih obitelji s djecom, zato smo ustrajali na ideji i provedbi ovog projekta. Ova škola postaje središte različitih društvenih aktivnosti  posebice sportskih, kulturnih i umjetničkih – poručio je gradonačelnik.

KUĆA S KROVOM KOJI PROPUŠTA

Prilikom otvaranja najmodernije hrvatske osnovne škole, ministar Jovanović podsjetio je, kako nažalost, mnoge škole u Hrvatskoj nemaju primjerene uvjete rada.  Zbog toga je po dolasku na čelo MZOŠ-a napravljena analiza svih obrazovnih ustanova u Hrvatskoj, a rezultati su pokazali poražavajuće stanje.

-U Hrvatskoj još ima školskih objekata koji nemaju ni struju ni vodu zbog čega smo pripremili katalog od 338 projekata vrijedan ukupno šest milijardi kuna gdje kroz javno privatno partnerstvo želimo omogućiti da u cijeloj Hrvatskoj postoje jednaki uvjeti. Država će sufinancirati izgradnju takvih objekata s 55 posto, županija 45 posto i grad s 10 posto. To je jedini put da u Hrvatskoj stvorimo pretpostavke da svako dijete, bez obzira gdje se rodilo, ima jednake uvjete da završi najkvalitetnije škole – naglasio je ministar te je hrvatski obrazovni sustav usporedio s kućom čiji su temelji nagriženi, a krov propušta.

Školsku zgradu blagoslovio je šibenski biskup Ante Ivas te je učenicima i njihovim roditeljima čestitao i poželio što uspješnije školovanje.

Svečanost otvorenja OŠ Meterize pogledajte u FOTOGALERIJI.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.