FOTO: ZLARINSKI UMIROVLJENIK: Sa 96 godina dizajnira odjeću i prevodi Adamskog

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Svaki put kad vas nanese put na Zlarin, pogotovo u zimsko vrijeme, izvan ljetnih gužvi, kad se u masi ljudi tamo lako i izgubi, pronaći ćete neku zanimljivu osobu. Tako je i bilo i ovaj put, otišli smo napraviti reportažu o velikoj šteti koju je nevrijeme prouzročilo na tom otoku, a samo pola sata čekanja do broda bilo je dovoljno da naletimo na Davora Aduma i njegovu suprugu Mariju, izuzetno zanimljiv umirovljenički par, koji se od ove godine trajno nastanio na Zlarinu, na kojem su svake godine provodili ljetne praznike.

 RAVNOTEŽA U SVEMIRU

A ono što je o njima zanimljivo, svakako ne spada u sferu uobičajenog. Kako drugačije ocijeniti bračni par koji se bavi prevođenjem alternativnih tekstova, koji su vlasnici najstarijeg fotoaparata na Zlarinu i šire, par koji sam sebi dizajnira odjeću, barem muški dio, i koji sve zna o ravnoteži jin i janga u svemiru.

– Dapače, tu ravnotežu između jin i janga i kaosa u svemiru pretočio sam i u malu instalaciju. Evo vidite, radi se o tek nekoliko komada metala i žice, a savršeno odražavaju princip ravnoteže. Pomaknete li polugu samo milimetar lijevo ili desno, sve se ruši. A po tom principu funkcionira i svemir – ponosno kaže Davor Adum, Zlarinjanin, rođen davne 1918. godine, ali još uvijek aktivan, i u umjetničkom stvaralaštvu i fizički, budući da svaki dan šeće barem pola sata po otoku.

zlarin-stari1

I to ne bilo kako, nego u kombinezonu vlastitog dizajna, koji se izrađuje po njegovim mjerama u zimskoj i ljetnoj varijanti.

– Prije nekoliko godina shvatio sam da me bole leđa, a da me nikakva standardna garderoba ne čuva od tih bolova, pa sam zaključio da bi najbolje bilo dizajnirati nešto što bi mi najviše odgovaralo. Sada imam ovaj kombinezon, iz njega ne izlazim ni zimi ni ljeti. Ova zimska varijanta što sad imam na sebi je od debljeg materijala, a ova za ljeto, od laganog pamuka, upravo se suši, jer smo i mi imali problema s obilnom kišom, malo nam je procurilo u prostorije. Ali, tko će se oko toga uzbuđivati, kad sam vidio da curi, otišao sam u krevet leći i čekati bolja vremena. Nakon 86 godina nemam više namjeru uzbuđivati se oko trivijalnih stvari – kaže Davor Adum.

Zato je tu supruga, jer kako kaže Davor, iza uspješnog muškaraca uvijek sjedi i uspješna žena. A i ona nije bilo tko, više od 20 godina predavala je hrvatski jezik na fakultetu slavistike u danskom glavnom gradu Kopenhagenu.

– Tamo u Danskoj smo se i upoznali, Davor je još nakon Drugog svjetskog rata došao raditi u Dansku kao geodet. Većina prometnica i mostova koje su izgrađene po Danskoj Davorovih su ruku djelo. Tu se nismo zaustavili, kako sam dobra s engleskim jezikom, većinu njegovih knjiga ja sam prevela, a mnoge od njih objavljene su i u Skandinaviji. Jednom smo se zbog prijevoda skoro i razveli, to je jedini put kad smo se ozbiljno posvađali. Davor je sam iz nekog razloga preveo svoju jednu knjigu, a mene potpisao kao prevoditelja. Bilo je tu puno grešaka, i skoro da nismo postali prvi bračni par koji se razveo zbog prijevoda – kroz smijeh kaže gospođa Adum.

zlarin-stari2

Uglavnom, veliki uzor gospodina Davora je George Adamski, poznati američki alternativni književnik, a mnoga njegova djela je i sam objavio, naravno, uz suprugin prijevod.

 SVEMIRSKI UNIVERZALNI JEZIK

– Objavili smo ‘Telepatiju, svemirski ili univerzalni jezik’, najznačajnije djelo Georgea Adamskog, za kojeg mnogi ne znaju. A on je pokopan tik uz grob Georgea Washingtona, toliko on Amerikancima znači – kaže Davor Adum.

U ‘adamski stilu’ objavio je i sam knjigu ‘Tajne kruga’, u kojoj Davor objašnjava što sve krug, kao savršeni oblik, bez početka i kraja, može značiti u današnjoj civilizaciji i njenim simbolima.

zlarin-stari4

Uglavnom sve to možete pogledati u njihovoj kući, na Zlarinu, u kojoj se Davor Adum i rodio. Tamo su improvizirali malu galeriju, i ako vas put nanese, to je odmah iza zlarinskog hotela. Nešto možete i kupiti, ali još je vjerojatnije da ćete nešto dobiti na poklon. Zanimljivu priču svakako.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.