FOTO/VIDEO: Borna Erceg, talentirani pijanist: Sve je počelo Mozartovim CD-om

Glazbena škola Ivana Lukačića iznjedrila je velik broj talentiranih ljudi. S obzirom na uvjete u kojima rade i uče, talent i uspjeh te djece ima dodatnu težinu. Manjak prostora i osnovnih uvjeta za vježbanje samo su neke u nizu prepreka koje ova djeca moraju svladati na svom putu u glazbeni svijet.

borna erceg 3a

Borna Erceg talentirani pijanist, s devet godina, u malom zakašnjenju, počeo je uzimati privatne satove klavira kod prof. Marije Sekso, kako bi mogao upisati glazbenu školu. Nakon dvije godine upisuje se u školu kod prof. Gordane Pavić i u to vrijeme osvaja dvije nagrade na državnim natjecanjima. Koliko voli to što radi, uz talent koji ima, govori i podatak da je u jednoj godini završio prvi i drugi razred srednje glazbene škole, a ove godine treći i četvrti u jednoj godini. Svoje malo zakašnjenje na upis u glazbenu školu, brzo je nadoknadio, i ‘preletio’ dalje.

U petak, 14. lipnja u Gradskoj vijećnici održat će svoj maturalni koncert pa smo tim povodom malo popričali s Bornom da saznamo što je sve utjecalo, i tko, na njegov glazbeni ukus, koliko mu glazba znači u životu i koji mu je glazbeni put.

U petak 14. lipnja održat ćeš svoj solo koncert. Ima li treme?

–   Da, u petak u Gradskoj vijećnici u 20 h imam svoj maturalni koncert na kojem ću izvesti djela Bacha, Beethovena, Chopina, Debbusyja, Paraća. Imao sam dosta nastupa pa nemam veliku tremu. One male, pozitivne, koja je glazbeniku inspiracija, uvijek ima.

borna erceg 2a

Kako se osjećaš za klavirom na sceni?

–   Volim scenu, pozornicu, to je moj prirodni ambijent. Osjećaj slobode, moći, a sve okruženo dobrim notama-to je ono što mi scena pruža.

Ispričaj nam kako je sve počelo? Dolaziš iz umjetničke obitelji pa su, zasigurno, i roditelji imali svoj utjecaj na oblikovanje tvog glazbenog ukusa?

-Iz kreativne sam obitelji, istina. Tata se bavi glazbom, iako nije školovani glazbenik, a majka izrađuje nakit. Kako je tata svirao klavijature, kao dijete sam počeo prebirati po tipkama i kad mi je mama poklonila CD Mozarta, bio je to pokretač za ovo što sam danas.

Voliš li još nešto osim klavira? Što te inspirira?

-Obožavam operu, a osim klavira, mislim se u budućnosti baviti i dirigiranjem. Zanima me tehnika pjevanja, sve vezano uz operu.

Zašto baš opera?

–   Ljudima na ulici to je zavijanje jer nemaju priliku čuti dobre pjevače, a to je, ustvari, glazbeno djelo u kojem se spaja sve-priča, glazba i izvođač-za mene je to nešto najbolje na svijetu.

Tko ti je uzor u glazbi?

Maria Callas jer je uporna, zna što želi, živi za glazbu, nema kod nje kompromisa kad je glazba u pitanju. Zato su je mnogi smatrali teškom osobom. Međutim, uvijek je profesionalna, zahtjevna prema sebi, samokritična, što, uostalom, i sam želim biti.

Slušaš li nešto osim klasične glazbe?

Ne volim dijeliti glazbu na žanrove, samo na dobru i lošu. Osim klasične najviše slušam džez i blues.

Znači, da te pozovem na koncert Jelene Rozge, otišao bi i poslušao?

-Paa…ne baš (smije se).

Imaš li djevojku? Moram pitati tako da buduće obožavateljice znaju na čemu su.

-Nemam zasad. Od djevojke tražim samo da se razumijemo u tom glazbenom svijetu. Samo da nije obožavateljica Jelene Rozge ha,ha,ha…

Za kraj, poslušajte Bornu u njegovoj glazbenoj izvedbi, a sve vas pozivamo da dođete i doživite njegovu glazbu uživo u petak u Gradskoj vijećnici.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wSZ6ahIhNWU[/youtube]

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.