GDJE SE SKRIVAJU? 78 zločinaca na tjeralicama šibenske policije

Josip Perković i Zdravko Mustać, nekadašnji jugoslavenski obavještajci, kapitalci su velike policijske akcije, provedene u noći na Silvestrovo, kada je na snagu stupio zakon o europskom uhidbenom nalogu, takozvani Lex Perković. Prema novim zakonskim propisima, Hrvatska je dobila dužnost aktivirati uhidbene naloge iz zemalja Europske unije koje tragaju za hrvatskim državljanima, počiniteljima kaznenih djela prije 7. kolovoza 2002. godine. Među desetak ljudi koji su diljem Hrvatske na temelju europskog uhidbenog naloga uhićeni iste noći i jedan je Vodičanin. Kako doznajemo, policija je muškarca ‘digla’ u Našicama, zbog kaznenog djela silovanja koje je počinio u Njemačkoj.

JEDNA OSOBA PUŠTENA

On se, kao i većina ostalih koji su uhićeni nakon stupanja na snagu zakonao europskom uhidbenom nalogu, nalazi u pritvoru do izručenja Njemačkoj, gdje će se protiv njega zbog počinjenog nedjela voditi kazneni postupak. Kažimo kako su i djelatnici šibenske policije noć s 31. prosinca 2013. na 1. siječnja 2014. proveli na terenu. Na šibensko-kninskom području uhićen je muškarac iz Pule koji se također tereti za kazneno djelo počinjeno prije 7. kolovoza 2002. godine. O kakvom je djelu riječ nismo saznali, no dobili smo potvrdu kako je muškarca tražila Austrija, koja je u međuvremenu povukla uhidbeni nalog, zbog čega je još 1. siječnja pušten na slobodu.

TJERALICE ŠIBENSKE POLICIJE

No, osim europskog uhidbenog naloga šibensko-kninska policija radi i po hrvatskim, te Interpolovim tjeralicama koje su u razdoblju od 2005. do 2013. raspisane za ljudima za kojima se traga zbog počinjenja kaznenog djela na području Šibensko-kninske županije. Policijska uprava šibensko-kninskau spomenutom razdoblju raspisala je ukupno 78 tjeralica, od čega je 18međunarodnih tjeralica koje se vode na Interpolovim stranicama.

– Riječje o tjeralicama za osobama koje su navedene kao počiniteljirazličitih kaznenih djela, od ratnih zločina, silovanja, zlouporabaopojnih droga, teških krađa, prijevara, izazivanja prometnih nesreća idrugog. Od spomenutih 18 osoba za kojima je na snazi međunarodnatjeralica, samo je jedna osoba  s područja Policijske uprave šibensko-kninske – stoji u priopćenju policije.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.