GMO: Kontroverzna tvrtka proizvođač GMO sjemena Monsanto stiže na hrvatsko tržište

Dolazak američkog trgovca GMO proizvodima Monsanta na hrvatsko tržište uznemirila je javnost.
Medije su preplavili napisi o poslovanju Monsanta, koji je još 80-ih godina 20. stoljeća počeo provoditi eksperimente genetskog modificiranja biljaka, proizvoditi pesticide i GMO proizvode, prame tvrdnjama njihovih protivnika, iznimno nezdravih za čovjeka. Niz demonstracija, praćenih policijskim istragama, sudskim tužbama, pa i odštetama plaćanim građanima jer su proizvodnjom i nestručnim odlaganjem toksičnih kemikalija naštetili njihovom zdravlju obilježilo je posljednjih 30 godina Monsantovog poslovanja. A sada je ta tvrtka stigla u Hrvatsku.
DONIRALI SJEME?
Čak je izrazila namjeru da, kako piše na njihovim službenim stranicama, ‘pomogne u sanaciji štete srpskim i hrvatskim farmerima da ponovno zasiju svoja polja što je brže moguće’. Monsanto je, kako navode u svom priopćenju, donirao oko 275.000 eura vrijedno sjeme kukuruza ‘dekalb’, dovoljno da se zasadi oko 3000 hektara zemlje. Još sjemena je distribuirano u Hrvatskoj i BiH, ukupne vrijednosti oko 445.000 eura u sve tri zemlje.
– Osim kukuruza, ‘Monsanto’ donira oko 75.000 eura vrijedno sjeme rajčice, krastavca i kupusa farmerima pogođenima poplavama u sve tri zemlje. Sjeme će pružiti trenutnu pomoć za ponovnu sjetvu i uspostavljanje proizvodnje na poplavljenim područjima – stoji u Monsantovu priopćenju.
Činjenica da je GMO sjeme već stiglo na poljoprivredna područja Lijepe naše nije pretjerano uznemirilo nadležne u Ministarstvu poljoprivrede. Medijima su kazali kako su u stalnom je kontaktu s predstavnicima Monsanta, još od trenutka kada su najavili moguću donacija određene količine konvencionalnog, a ne GMO sjemena različitih kultura za poplavljena područja.
DONACIJA ZAUSTAVLJENA
Na osnovu te informacije, Ministarstvo poljoprivrede je, navode, odmah stupilo u kontakt s predstavnicima Monsanta Europa iz Bruxelles-a, te je utvrđeno da je Monsanto namjeravao donirati sjeme poplavljenim područjima u RH, međutim takva donacija nije realizirana. Također, tvrde u Ministarstvu, iz Monsanta su se očitovali kako nisu namjeravali donirati genetski modificirano sjeme, već isključivo sjeme dobiveno konvencionalnim metodama oplemenjivanja, navodi se u priopćenju. Bilo kako bilo, činjenica je da će proizvodi ove tvrtke kroz novu franšizu sasvim sigurno stići u hrvatska polja. Pitanje je samo hoće li to hrvatska javnost uopće doznati na vrijeme ili će se o tome pisati tek onda kada bude kasno.

Znaju li što je Monsanto upitali smo i šibenske političare.

Goran Pauk, župan šibensko-kninski
– Nikad nisam čuo za tu tvrtku i ne znam o čemu je riječ. Nisam pročitao ništa o tome ni u medijima, pa ne bih komentirao.

Petar Baranović, saborski zastupnik reformista
– Monsanto nije jedina takva tvrtka koja se bavi GMO tehnologijom. Svoje mišljenje o toj temi izrekao sam kao saborski zastupnik – pustimo druge da u ovu priču uđu prije nas i ako prođu na europskom tržištu, a takva tehnologija dade rezultate, tada nakon dugotrajne javne rasprave, možemo donijeti odluku. Na ovaj način, uvodeći takvu tehnologiju ad hoc bio bi to put bez povratka.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.