Godišnje stranci kupe tek pet nekretnina

Prošla, 2013. godina, unatoč velikim nadanjima onih koji nude na prodaju kuće, stanove, apartmane i zemljišta, nije protekla prema očekivanjima. Stručnjaci koji prate tržište nekretnina su proricali da će po ulasku Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja prošle godine stranci jednostavno nahrupiti u našu prirodnim ljepotama bogatu županiju, te pokupovati sve što im se nudi. Međutim, to se nije dogodilo, prodaja nekretnina strancima stagnira već dugi niz godina, a niti prošla godina po tom negativnom trendu nije bila iznimka.

TRŽIŠTE U STAGNACIJI

– Prošle godine, kao i prethodnih nekoliko, preko naše tvrtke realizirana je prodaja tek tri nekretnine stranim državljanima, a prethodne, 2012. godine, ta se brojka popela na pet. I ne radi se o nekim basnoslovnim ciframa, tek o normalnim obiteljskim kućama. Kod nas kupuju uglavnom Nijemci – poručuju iz agencije za nekretnine Interservis Bulat.

Kažu i kako se ulaskom u EU zapravo nije puno toga promijenilo za strane državljane, jer su hrvatski zakoni prilagođeni europskom tržištu nekretnina još prije šest godina.

– Ulaskom u EU svi uvjeti su ostali isti, jedino su postroženi za Ruse koji nisu članovi EU. Međutim, oni ionako u našoj županiji nisu nikad kupili ništa. Dakle, efekt ulaska u EU tek je psihološki, konkretno se na tržištu ništa nije promijenilo – kažu u Interservis Bulat.

Podaci za 2013. godinu još nisu obrađeni, ali pretpostavlja se da će trendovi pada prodaje nekretnina biti još za koji postotni poen niži u odnosu na 2012. godinu, kad su zabilježeni porazni rezultati. U prosjeku je u Dalamciji pad prodaje nekretnina iznosio 43 posto, a u Šibensko-kninskoj županiji najviše, čak od 79,5 posto. Točnije, prije dvije godine u ŠKŽ je prodano 625 nekretnina.

APARTMAN U VODICAMA 1.500 EURA PO KVADRATU

Što se cijena tiče, na ovdašnjem tržištu u posljednje dvije godine ostale su iste. Izuzetak su vlasnici kojima je banka legla na stan ili kuću.

U takvim prilikama kvadrat u novogradnji je moguće kupiti za tisuću, a nerijetko i manje eura. Inače, apartman uz more u Vodicama moguće je kupiti za 1.500 eura, premda se uglavnom traži oko 2.000 eura. U isto vrijeme, novoizgrađena zgrada s apartmanima nudi se za 1.100 eura po četvornom metru.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.